latinica  ћирилица
13/11/2017 |  19:28 | Аутор: РТРС

ЕУ позвала на прекид мијешања у политику Либана

Француска, Њемачка и ЕУ су позвале на прекид спољашњег мијешања у Либану, након што је премијер Сад Харири неочекивано поднио оставку и изазвао гласине да се у Саудијској Арабији налази против своје воље, пренијели су белгијски медији.
Либан (илустрација РТРС) -
Либан (илустрација РТРС)


Харири је прошле седмице изазвао потресе у Либану када је поднио оставку, а јуче је демантовао наводе да се у Ријаду налази у кућном притвору.

Бивши премијер Либана је рекао да је "слободан" и да ће се ускоро вратити кући.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је да су министри спољних послова ЕУ на данашњем састанку у Бриселу једногласно подржали јединство и стабилност Либана.

"Очекујемо да се нико не мијеша у ово национално питање и вјерујемо да је најважније избјећи уношење регионалних сукоба, ргионалне динамике и регионалних тензија, које морају да остану изван земље", нагласила је Могеринијева.

Могеринијева је додала да мијешање са стране, које деценијама траје у сукобима у подручјима као што су Ирак и Сирија, представља "и тренутну и сталну пријетњу", преноси АФП.

Француски министар спољлин послова Жан-Ив ле Дријан је изјавио да је Француска "забринута због ситуације у Либану и да жели да се либанска Влада стабилизује у што краћем могућем року".

Извор: Срна