latinica  ћирилица
14/11/2017 |  09:01 ⇒ 11:03 | Аутор: РТРС

Бањалука има потенцијал за Европску престоницу културе

Град Бањалука и пројектни Тим за апликацију Европска престоница културе Бањалука 2024, организoвали су синоћ први јавни дијалог на тему "Европска престоница културе: Бањалука 2024".
Кандидатура за ЕПК 2024.године (Фото: http://www.banjaluka.rs.ba) -
Кандидатура за ЕПК 2024.године (Фото: http://www.banjaluka.rs.ba)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да овај град може, хоће и треба да учествује у овом пројекту. 

- Може, јер ако ико има потенцијал и капацитет- има Бањалука. Има институције, поједнице, културну сцену, културну публику. Хоће, јер уз сву сумњичавост која постоји у граду за неке пројекте, мислим да је културна јавност стала иза овога јер до сада нисмо чули да не треба да учествујемо. Мислим да требамо јер је културуној сцени у Бањалуци потребан још један позитиван импулс да иде напријед  - нагласио је Радојичић.

Он је додао да  ће Бањалука, какав год био исход кандидатуре, добити једну путању културе у граду, која треба да подигне и квалитет културних догађања.

- Тако да се све то уклапа и у једну генералну сцену регионалне престонице. Европска престоница је један сегмент те опште слике, на којој ћемо вриједно радити и око чега у овом моменту имамо и политички консензус- рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да је скуп "Европска престоница културе: Бањалука 2024" прва јавна промоција ове идеје, иако се на њој ради већ доста дуго, од краја прошле године.

Радојичић је напоменуо да је Град донио одлуку да улази у кандидатуру, да формирани Тим "Бања Лука 2024" и Савјет за припрему и учешће Бањалуке у пројекту ЕПК, те да је до сада доста тога урађено на анализи културне сцене и приреми стратегије развоја културе.

Очекивања су да се почетком наредне године добије приједлог стратегије развоја културе за наредних десет година, из чега иде апликација и даље процедуре за тај поступак.

Припрема и израда потребне документације за кандидатуру Бањалуке одвијаће се до 2020. године, када се очекује проглашење три европске престонице културе за 2024. годину, саопштено је из Градске управе.