latinica  ћирилица
14/11/2017 |  09:13 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Столтенберг: Поштујемо одлуку Београда о војној неутралности

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оцијенио је да су односи НАТО-а и Србије веома добри, да Алијанса поштује одлуку Србије о војној неутралности и да Београд треба сам да одлучи хоће ли дати дипломатски имунитет припадницима Руског хуманитарног центра у Нишу.
Јенс Столтенберг (Фото: Twitter @USNATO) - Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Јенс Столтенберг (Фото: Twitter @USNATO)Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

Он је нагласио да НАТО веома цијени партнерство са Србијом и да је спреман да га унапређује блиском сарадњом са српским властима, те додао да ће му бити веома драго да поздрави предсједника Србије Александра Вучића сутра у сједишту НАТО-а.

"Мислим да су садашњи односи веома добри. Обје стране имају прагматичан приступ. Доста практично сарађујемо", рекао је Столтенберг за "Блиц".

Он је истакао да је НАТО свјестан значајне улоге Србије за стабилност у региону.

Када је ријеч о аспирацијама Србије ка ЕУ, Столтенберг каже да је процес европских интеграција заснован на више принципа који обухватају промовисање и очување демократских вриједности, поштивање владавине права и добросусједске односе.

"Поштујемо суверенитет сваке државе у одлучивању о политичким и безбједносним аранжманима. Од Русије очекујемо то исто. То је основни принцип европске безбједности на који смо се обавезали Завршним актом из Хелсинкија", рекао је Столтенберг.

Извор: СРНА