latinica  ћирилица
14/11/2017 |  11:22 | Аутор: РТРС

Венецуела на ивици банкрота?

Бонитетска агенција Стандард и Пур прогласила је Венецуелу дјелимично неспособном да отплати дуг када није успјела да врати доспјелих 200 милиона долара.
Каракас, Венецуела - Фото: Screenshot/YouTube
Каракас, ВенецуелаФото: Screenshot/YouTube

Ова агенција је прва која је прогласила да је та земља на ивици банкрота, у дјелимичној немогућности да сервисира свој дуг.

Стандард и Пур је саопштио да је донио одлуку у понедјељак, послије истека грејс периода од 30 дана за измирење доспјелих 200 милиона долара дуга. Агенција је ово одлучила неколико сати послије два састанка са кредиторима истог дана у Каракасу и Њујорку.

Агенција је навела да је смањила оцјену за дугорочне хартије од вриједности у девизама, која је сада СД, односно парцијална немогућност отплате. Она је већ почетком мјесеца смањила рејтинг Венецуеле очекујући да земља вјероватно неће бити у стању да отплати доспјеле дугове.

Ризик за Венецуелу, некада најбогатију земљу латинске Америке је да буде одсјечена од тржишта, као и њена нафтна група ПДВСА, и да буде суочена са судским гоњењем и запљеном имовине и филијала у иностранству.

Венецуела је погођена падом цијене нафте и жели да реструктурира свој спољни дуг, процијењен на 150 миљарди долара, јер сада нема више од 9,7 милијарди долара резерви а треба да врати најмање 1,47 милијарду до краја године, а затим осам милијарди 2018. године.

Објава Стандард и Пура услиједила је неколико сати послије састанка међународних кредитора с властима у Каракасу који се завршио без договора али са обећањем да ће се ускоро поново састати. Влада Венецуеле је оцијенила да је састанак успио а кредитори су изашли разочарани.

Извор: БЕТА