latinica  ћирилица
14/11/2017 |  11:46 ⇒ 12:03 | Аутор: РТРС

Предавање о Кенедијевима у МСУ РС

Амерички професор умјетности Дејвид Лубин одржаће сутра у Музеју савремене умјетности Републике Српске предавање на тему "Замрзнути у историји: Кенедијеви стижу у Далас", у оквиру пратећег програма изложбе "Мона Лиза и Супермен: Џон Кенеди и Нова граница културе".
Предавање "Замрзнути у историји: Кенедијеви стижу у Далас" у МСУ РС - Фото: РТРС
Предавање "Замрзнути у историји: Кенедијеви стижу у Далас" у МСУ РСФото: РТРС

Лубиново предавање заснива се на његовој награђиваној књизи "Убиство Кенедија: Џ.Ф.К и култура слика".

Ниједан догађај у двадесетом вијеку није произвео толико свјетски познатих слика као викенд крајем новембра 1963. године када је убијен предсједник Џон Ф. Кенеди. Нови предсједник је положио заклетву, осумњичени убица је убијен уз телевизијски пренос уживо, а предсједничка удовица инспирисала је гледаоце широм свијета са својим достојанственим понашањем на државној сахрани.

Ово предавање детаљно ће анализирати такве слике, фотографије у боји предсједника и госпође Кенеди која је стигла у Далас 45 минута прије убистав мужа. Многи аспекти америчке културе у раним шездесетим годинама могу се наћи у овим живописним сликама у боји које су се појавиле недјељу дана након убиства у меморијалном издању часописа Лајф, саопштено је из Музеја савремене умјетности Српске.