latinica  ћирилица
14/11/2017 |  15:14 ⇒ 15:27 | Аутор: РТРС

Изетбеговић би требало да буде персона нон грата у Србији

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да изјава Бакира Изетбеговиће о Косову представља озбиљан ударац Србији и да би он, послије овога, требало да постане персона нон грата у Србији.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

Додик је рекао да не зна шта ће у вези са овом Изетбеговићевом изјавом да уради Србија и да је то сада ствар Београда, који стално шаље добре поруке, стално је активан и жели да побољша односе, а Сарајево чини супротно.

Он је нагласио да је он изнио своје мишљење и да ништа не сугерише предсједнику Србије Александру Вучићу.

"Вучић има своју аутентичну политику. Али, што се мене тиче, мислим да је крајње вријеме да се узврати са истом мјером, без обзира, јер ово је у континуитету", сматра Додик.

Он је нагласио да је оно што говори Изетбеговић потпуна недосљедност. "Ако признајете Косово онда признајете и Републику Српску, то би требало да учини Бакир Изетбеговић. То би било досљедно", рекао је Додик за "Прву ТВ".

Он је навео да се, када је о Изетбеговићу ријеч, не може рачунати на досљедност.

"Код њих је сећијска политика - ујутро је једно, поподне друго, навече треће. Ово је озбиљан ударац и Србији као држави и политици Србије, без обзира да ли је она владајућа или опозициона. Бакир Изетбеговић је рекао да не признаје ништа што је из Србије и мјера неког односа према таквим изјавама мора постојати. Вјероватно, ако бих се ја питао, наравно не желим никоме да направим ниједан проблем, али најмање послије ове изјаве је да Бакир Изетбеговић буде проглашен персоном нон грата у Србији", сматра Додик.

Он је нагласио да Вучић стално говори да су кључни односи између Бошњака и Срба за нормализацију стања у региону, а онда дође Бакир Изетбеговић и каменује Вучића, па тужи Србију међународном суду без правне основе и сада би још да креирао по Србији и мијења карте.

Додик је истакао да Српска воли Србију и не може да одлучује о томе шта Србија треба да учини, али оно што Србија ради и реакције које смо биле у прошлости сада су веома прихватљиве на политичком нивоу.

"Што се тиче односа, Србија мора да покаже прије свега свој однос према региону и миру. Мажалост, мора да покаже и своју спремност да гради добре односе и са таквима као што је Бакир Изетбеговић, рачунајући да он и није баш нека констанца у персоналном смислу. Мислим да цијели политички естаблишмент муслимана, Бошњака у Сарајеву исто мисле као и Бакир Изетбеговић", рекао је Додик.

Он је поновио да БиХ неће признати Косово, јер за то нема консензуса Републике Српске и појаснио да у складу са прописима и Уставом БиХ мора постојати консензус свих у БиХ да се предузму нека међународна политичка мјера.

"А то значи да таква питања зависе од нас, од Републике Српске и готово да нема политичара, било из власти или опозиције у Републици Српској, Србина који би то прихватио", нагласио је предсједник Српске.

Према његовим ријечима, то је прича Бакира Изетбеговића и у Српској знају да би он то признао давно, али није зато што он није БиХ.

"БиХ је нешто сасвим специфично, потпуно неуспјешно, потпуно пропало, али, Бакир Изетбеговић већ други пут на теми Србије веома оштро руши Дејтонски споразум и Устав", оцијенио је предсједник Српске.

Он је навео да је тачно да се Изетбеговић са мржњом односи према Србији и упорно не пропушта прилику да нешто лоше каже за њу док је Србија улагала озбиљне напоре да се односи између Србије и БиХ у цјелини побољшају.

"Кад узмете само те његове јучерашње изјаве, колико је ту недосљедности. Замислите, он би признао Косово, он би тамо нешто радио на Санџаку, а онда би напао Републику Српску. Све то из истих разлога због којих је Косово на незаконит начин себе прогласило квазидржавом", рекао је Додик.

Извор: Срна