latinica  ћирилица
14/11/2017 |  15:44 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Човић: 25. новембар ће ове године обиљежавати само СДА (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је данас да је активација Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/ врло могућа и без књижења перспективне војне имовине на територији Републике Српске.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић је изразио увјерење да ће МАП бити активиран уколико се покаже одређена динамика у промјени односа унутар БиХ, али да БиХ нико неће "гледати кроз прсте".

Најавио је да ће на Упитник Европске комисије бити одговорено до 15. децембра, уз констатацију да постоје још два услова за кандидатски статус, а то су усвајање сета закона о повећању акциза и усвајање буџета на свим нивоима у БиХ. Након тога, каже Човић, очекује да ће БиХ посјетити високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини.

Када је ријеч о измјени Изборног закона БиХ, Човић је најавио да ће се интензивирати комуникација са међународним институцијама да би се избори идуће године одржали несметано. Он је рекао да ХДЗ, чији је лидер, има план "Б" и "Ц", ако буду усвојене измјене Изборног закона БиХ, те да ће све учинити да Хрватски народи сабор изађе заједно на изборе и да се тиме "пошаље порука свима онима који имају намјеру да елиминишу Хрвате из политичког представљања". Након расправе о измјенама Изборног закона на сутрашњој сједници Представничког дома парламента БиХ, каже Човић, вјероватно ће бити низ иницијатива да би се наредне године могли одржати избори.

Он је потврдио да 25. новембра неће учестовати у организацији "дана државности БиХ", који се обиљежава само у Федењрацији БиХ, јер је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић самоиницијативно упутио позив за обиљежавање. Човић је објаснио да је предлагао да се 25. новембар обиљежи неколико дана прије или послије, али да Изетбеговић није пристао на то, збго чега ће ће ове године овај датим обиљежити само један народ, конкретније СДА, чији је Изетбеговић лидер.

Коментаришући односе у Федерацији БиХ, Човић је рекао да се у том дијелу БиХ не може донијети ниједна озбиљна одлука, истичући да односе у коалицији оптерећују затегнути односи између лидера.

Одговарајући на питање о утицају Русије на БиХ, Човић је рекао да БиХ мора бити свјесна политичких односа и да са пажњом треба комуницирати и са Њемачком и са Русијом и са САД, али примарно са ЕУ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ најавио је да ће у наредних неколико дана разговарати са лидерима свих странака у БиХ, а за сутра је најавио разговор са лидером СББ-а Фахрудином Радончићем у Мостару.

Извор: СРНА