latinica  ћирилица
14/11/2017 |  16:14 | Аутор: РТРС

БиХ изабрана за чланицу Комитета УНЕСКО

БиХ је данас, на пленарном засједању Генералне скупштине земаља уговорних страна Конвенције о свјетском насљеђу у Паризу, први пут у својој историји изабрана за чланицу Комитета за свјетско насљеђе Организације УН за образовање, науку и културу - Унеско.
УНЕСКО - Фото: ТАНЈУГ
УНЕСКОФото: ТАНЈУГ

Ријеч је о једном од најпрестижнијих тијела у систему УН, које се састоји од 21 земље чланице, и које је надлежно и за разматрање кандидатура и доношење одлука о уписима свјетског културног и природног блага на листу Свјетске баштине Унеска, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Избор БиХ у Комитет за Свјетску баштину представља велико признање БиХ и доприносу БиХ заштити свјетске културне и природне баштине, те је изванредна прилика за додатну промоцију БиХ на глобалном плану.

Избор БиХ у Комитет за Свјетску баштину резултат је интензивне кампање коју је, у складу са релевантном одлуком Предсједништва БиХ, у протеклих годину дана водило Министарство иностраних послова БиХ у уској сарадњи са Министарством цивилних послова и Комисијом за националне споменике БиХ, уз активно учешће свих дипломатско-конзуларних представништава БиХ у свијету.

Извор: СРНА