latinica  ћирилица
14/11/2017 |  18:35 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Тањуг: Изетбеговић није демантовао своје изјаве о признању Косова

Новинска агенција Тањуг оцијенила је да Бакир Изетбеговић својим саопштењем, у којем оптужује ову агенцију за лажну вијест, не демантује ништа од оног што је рекао, а ова новинска агенција пренијела, па ни свој политички став о независности Косова.
Танјуг - Фото: Screenshot
ТанјугФото: Screenshot

У одговору на саопштење Изетбеговићевог кабинета, Тањуг оцјењује да Изетбеговић покушава да негативан одјек своје политичке поруке преусмјери на Тањуг и на тај начин обезбиједи неку врсту амнестије за сопствени политички фаул.

"Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, судећи према данашњем саопштењу свог кабинета, не одриче се `наде` да ће БиХ признати `Републику Косово`, нити става да је `БиХ досад требало то да уради`, нити своје улоге `генератора`, који то, како је навео, за `Дојче веле` - `гура`", наводи Тањуг у одговору.

Тануг наводи да у Изетбеговићевом саопштењу, међутим, не случајно, нема ни ријечи о томе која је то лажна вијест, шта је то нетачно објавио, нигдје демантија на оно што је Изетбеговић рекао, па ни чиме је наставио да "пласира нове неистине". Напомињу да је цијела теза о "лажној вијести", намјери и конструкцији, која се пребацује овој агенцији заснована на непрецизности у одговору на питање да ли ће БиХ признати Косово.

Тањуг је, како се додаје, одговор Изетбеговића "надам се да да" најприје пренео као "да", а затим то исправио. Ова агенција истиче у одговору да за "нарушавање односа БиХ и Србије", те "креирање лоше атмосфере уочи посјете Предсједништва БиХ Београду" сигурно није одговоран Тањуг, како тврди Изетбеговићев кабинет, већ сам Изетбеговић.

Он је уосталом, тога био свестан када је рекао: "Што се мене тиче, досад је Косово требало да буде признато. Сад ће се наљутити наше колеге....". "Са `љутњом колега`, међутим, Изетбеговић мора да се избори властитим политичким капацитетима и интегритетом. Тањуг му у томе неће помоћи", истичу из ове агенције.

У саопштењу Кабинета бошњачког члана Предсједништва БиХ наведено је да је Тањуг нетачно, "изван контекста и тенденциозно" пренио дијелове Изетбеговићевог интервјуа за "Дојче веле", "искривљујући саму суштину изјаве".

Такође се наводи и да из Тањуга "умјесто да исправе очигледну лажну вијест, коју су пласирали", настављају да "обмањују јавност, изврћу чињенице и пласирају нове неистине".

Извор: СРНА