latinica  ћирилица
14/11/2017 |  18:47 ⇒ 21:55 | Аутор: РТРС

Изетбеговић пријети ратом; владајућа коалиција позива српске представнике да напусте заједничке институције! (ВИДЕО)

Владајућа коалиција СНСД-ДНС-СП позвала је српске представнике у заједничким институцијама, да обуставе рад и напусте институције БиХ, због пријетњи ратом, које је јуче изрекао Бакир Изетбеговић. У заједничком саопштењу наведено је да је Изетбеговићева изјава изазвала узнемирење, не само у Српској, него и региону. Из Савеза за промјене, умјесто одговора на позив, власт позивају да, како кажу, скину маску лажног патриотизма и ослободе се демагогије.
Додик, Павић и Ђокић - Фото: РТРС
Додик, Павић и ЂокићФото: РТРС

На питање новинара да ли је спреман на најгори могући вид одбране - рат, Бакир Изетбеговић је одговорио потврдно потврдно. 

" Свако у овој земљи, ко воли ову земљу, мора бити спреман ићи до краја када је у питању њен територијални интегритет", рекао је он.

Због ове изјаве, предсједници СНСД, ДНС и Социјалистичке партије, Милорад Додик, Марко Павић и Петар Ђокић, од српских представника у институцијама БиХ затражили су да без одлагања напусте те институције и да се врате на консултације у Српској, гдје би са осталим партијама, које су присутне у садашњем сазиву Народне скупштине, договорили заједнички одговор на пријетње ратом које су јуче упућене из Сарајева.

"Сматрамо да напуштање заједничких институција није више питање вашег избора, већ ваше одговорности према Републици Српској, која је јуче брутално нападнута", стоји у саопштењу владајуће коалиције.

Да је Изетбеговићева изјава била директна пријетња ратом, први је упозорио предсједник Додик, означивши Изетбеговића српским непријатељем број 1.

"Он би признао Косово, он би тамо нешто радио на Санџаку, а онда би напао Републику Српску из истих разлога због којих је недавно Косово на један незаконит начин себе прогласило неком квази-државом. Дакле, то је једна потпуна недосљедност – ако признајете Косово онда признајте и Републику Српску", изјавио је Додик.

Одговор из Српске мора бити снажан, јединствен и јасан, поручили су из владајуће коалиције.

Марко Павић, предсједник ДНС-а  рекао је  да овдје више није у питању ни страначко, ни било какво друго мишљење, већ да је у питању Дејтонски мировни споразум, Република Српска и њен одговор на овакве ствари.

Из Савеза за промјене огласили су се саопштењем. Кажу да позив на напуштање институција БиХ представља манифестацију највећег кукавичлука, јер када би српски члан Предсједништва БиХ, Младен Иванић, напустио Предсједништво, не би постојао нити један Србин који би могао блокирати доношење штетних одлука по Републику Српску.

"Опште је познато да Предсједништво БиХ може функционисати без једног члана Предсједништва, а у конкретном случају, не би имао ко да блокира евентуално стављање на дневни ред одлуке о признању лажне државе „Косово“, што би Младен Иванић свакако урадио, уколико би таква одлука дошла на дневни ред Предсједништва БиХ", саопштио је Савез за промјене.

Све док српски представници могу блокирати одлуке које су штетне по виталне интересе Српске, не разумију позиве на, како кажу, бјежанију из заједничких институција. Ипак, ни они нису штедјели на критикама упућеним на рачун Изетбеговићевих изјава.

"Морам признати да се Бакир Изетбеговић, у политичком смислу, понаша с времена на вријеме, потпуно неурачунљиво", каже предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Међутим, Младен Босић и Александра Пандуревић из СДС-а, нису се данас појавили на сједници проширеног колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, па је Клуб посланика СНСД-а остао усамљен у захтјеву да, за сутра предвиђена сједница, буде одгођена због Изетбеговићевих изјава. Након што захтјев није прихваћен, СНСД-ов Сташа Кошарац напустио је сједницу.

"Како ће они који данас врше власт из Српске на нивоу БиХ поступати, видјећемо. Клуб посланика СНСД-а ће имати састанак сутра у јутарњим сатима и донијећемо дефинитивну одлуку", рекао је Кошарац.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Шефик Џаферовић очигледно је пропустио да погледа интервју свог страначког шефа, јер тврди да је захтјев СНСД-а за одлагањем сједнице покушај дестабилизације. Он тврди да "не постоји ниједна изјава нити Изетбеговића, нити било кога из СДА, која би могла да наведе на овакво поступање и овакве захтјеве из Клуба СНСД-а".

За разлику од Џаферовића, Изетбеговићеву поруку чуо је, и разумио, предсједавајући Предсједништва БиХ, Драган Човић.

"Не пада ми на памет да упадам у замку утркивања ко више воли своју земљу, на тај начин да је спреман и ратовати. Мислим да нам такве изјаве не требају. Што се прије ослободимо таквог притиска у јавности и коментара, биће нам свима лакше", изјавио је Човић.

Српски члан Предсједништва, Младен Иванић, рекао је да тренутне политичке тензије нису само резултат предизборне кампање и да дубину кризе не треба потцјењивати. Због свега тога ће, какво-такво српско јединство, бити на једном од најозбиљнијих испита до сада.