latinica  ћирилица
14/11/2017 |  19:49 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Епидемија морбила, након Србије, пријети региону - има ли опасности за Српску? (ВИДЕО)

Сваких сат, у свијету, у просјеку, 15 људи умре од морбила, годишње 134.000. На Косову и Метохији ова заразна болест однијела је два живота и одатле се, након Македоније, проширила на остале дијелове Србије. Регион страхује од епидемије. Има ли опасности и за Републику Српску?
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Стефан је за 17 мјесеци примио девет вакцина. Његов вакцинални картон са посљедњом примљеном вакцином, до шесте године, у потпуности је испуњен. Иако не постоји званично, антивакцинална кампања код нас је, на друштвеним мрежама, прилично успјешна, па многи родитељи одбијају вакцинисати дјецу ММР вакцином, и тако своје потомство излажу опасности коју носе морбиле.

"Није да нема сумњи. Није лако прочитати нешто, да је нечије дијете од неке вакцине добило нешто неугодно, неку бол. Изгубила сам једну бебу спонтаним путем, не бих била спремна да и њему нешто буде", каже Драгана Јаћимовић, Стефанова мајка.

За Стефана опасности од морбила ипак нема, јер мајка је пребродила страх. Због ниске стопе вакцинације, земље регије страхују. Након што је стигла у Србију, епидемија морбила је и на вратима Републике Српске. Први симптоми слични су симптомима других вирусних болести.

Након тога слиједи осипни стадиј којег уз високу температуру карактеристише и појава карактеристичног осипа. Оно што је карактерситрично, истиче Санела Николић Тепић, педијатар у Дому здравља у Бањалуци, да се у фази избијања осипа болесник осјећа јако лоше.

Када се симптоми појаве и када болест почне, зараженом дјетету пријети губитак слуха, стерилитет, упала плућа, запаљење мозга, па чак и смрт. Заражено дијете, због природе болести, може заразити 10 до 20 невакцинисаних.

То је веома заразно обољење, шири се капљичним путем, болесник у продромалном осипном стадијуму је извор заразе, а сама инкубација је неких 10 до 11 дана.

Колективни имунитет зато је најбоља превенција. Ипак, Српска се тиме не може похвалити. Бањалука, Бијељина и Источно Сарајево спадају у градове са најмање вакцинисаних. У просјеку тек свако друго дијете.

Љубица Јандрић, начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство, истиче да остале општине имају задовољавајући степен вакцинисања, али да 75 или 80 одсто није довољно.

"Оно што могу да истакнем да у регији на примјер Требиња и Фоче имамо добар обухват с обзиром да су то општине са мањим бројем становника па је лакше контролисати", каже Јандрићева.

Због лошег обухвата и опасности која пријети, реаговали су надлежни. Домовима здравља наређено је да "прочешљају" вакциналне картоне дјеце и омладине и обаве имунизацију невакцинисаних. Податке о родитељима који одбијају ову обавезу, а којих је хиљаде у Српској, затражио је и Инспекторат.

"Након тога смо позвали родитеље од којих је један број у међувремену вакцинисао своју дјецу. Неки су доносили налазе по којима се види да постоје неке привремене контраиндикације па је вакцинација одложена, али је било и оних случајева који изразито одбијају вакцинацију. Ми у тим случајевима смо подносили захтјев за подношење прекршајног поступка”, каже Десимир Миљић, главни републички здравствени инспектор.

Они који ову обавезу одбијају ризикују казну од 100 до 1.000 марака. Упркос бројним предрасудама званична литература ипак каже - вакцинација дјеце најсигурнија је и најефикаснија превентива заразним болестима. Да је тако, види се управо на примјеру морбила. Прије увођења вакцина, овај вирус, био је годишње одговоран за смрт више од 2,5 милиона дјеце широм свијета.