latinica  ћирилица
14/11/2017 |  20:07 | Аутор: РТРС

Католичка црква у БиХ: Странци Хрватима обећали Херцег - Босну

Врх Католичке цркве у БиХ посједује доказе да су политичком руководству Хрвата у БиХ појединци из међународне заједнице обећали обнављање Херцег-Босне, сазнаје “ЕуроБлиц“.
Транспарент са заставом Каталоније и Херцег-Босне - Фото: nezavisne novine
Транспарент са заставом Каталоније и Херцег-БоснеФото: nezavisne novine

Недавна изјава надбискупа врхбосанског кардинала Винка Пуљића да су странци, како је рекао, “неким нашим у БиХ обећали подјелу БиХ“ односи управо на обећања која су дата лидеру ХДЗ БиХ Драгану Човићу. У интервјуу који је протеклог викенда дао за сарајевску телевизију “Фејс“ кардинал Пуљић је, између осталог, најавио и да ће о томе “ко је коме“ обећао подјелу БиХ ускоро поново причати.

Извори блиски врху ХДЗ БиХ, који су инсистирали на анонимности, тврде да ће најављено кардиналово “откривање карата“ и објелодањивање података о томе ко је добио страну подршку за подјелу БиХ сигурно изазвати жестоке трзавице у односима Католичке цркве и највеће хрватске политичке партије у БиХ.

Односи врха Католичке цркве у БиХ и хрватских политичких лидера озбиљно су нарушени када је Драган Човић, уз подршку Хрватског народног сабора, најавио да ће се залагати за федерализацију земље и стварање трећег ентитета.

Бискупска конференција у БиХ недуго након тога објавила је закључке којима се оштро противи било каквој даљој подјели БиХ. Човић је од тада упадљиво ублажио реторику о трећем ентитету, не желећи да се даље конфронтира са Католичком црквом, али никад није престајао да тражи лобистичку подршку у иностранству за остварење својих циљева. Управо на то је мислио кардинал Пуљић када је говорио о томе да су странци “неким нашим“ обећали подршку за поделу земље – тврде  извори ЕуроБлица.

Извор: Блиц