latinica  ћирилица
15/11/2017 |  08:51 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Премијерка са Савезом синдиката на консултацијама о буџету

Министар финансија Зоран Тегелтија упознао је делегацију ММФ-а да је израда кључних економских докумената иде планираном динамиком, и да би Буџет од 3,3 милијарде марака требало да омогући несметано функционисање институција Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Представници Владе и ММФ-а позвали су институције БиХ да испуне своје обавезе, ради наставка аранжмана. Истовремено, почеле су консултације о Буџету и Економској политици за наредну годину. Први састанак није изњедрио усаглашавање око свих отворених питања – тек договор да ће се поново састати у настојању да дођу до заједничких рјешења. А отворених питања је много, кажу привредници.

"Нисмо се ми толико бавили буџетом, јер смо ми страна која ствара. Нама је интересантно како и на који начин смањити оптерећење на привреду, како подићи ефикасност свих који су у функцији потребе привреде, како дефинисати законске прописе", изјавио је Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

Пословна заједница у наредној години очекује смањење опорезивања рада. Јуче су поновили своје захтјеве. Подржали су мјере Владе да од наредне године незапосленим породиљама буде исплаћивана накнада, али инсистирају да то не смије бити на терет запослених мајки.

Данас је планиран састанак премијерке Жељке Цвијановић са представницима Савеза синдиката Републике Српске у вези са израдом буџета Српске за 2018. годину и Програма економских реформи Српске за период 2018-2020. година.