latinica  ћирилица
15/11/2017 |  10:30 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

Сједница Парламента БиХ одгођена до даљњег

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто рекла је да се до даљег одгађа наставак 53. сједнице, с обзиром на то да данас постоји кворум само за рад, али не и за одлучивање у овом дому.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

- О изостанку су нас обавијестили само посланици СДС-а. Кворум постоји само за рад, али не и за одлучивање. О новом термину бићете накнадано обавијештени, поручила је Кришто посланицима.

Осим посланика из СДС-а, на данашњу сједницу нису дошли ни посланици из СНСД-а.

Посланици и министри у Савјету министара из Савеза за промјене данас ће у Бањалуци учествовати у консултацијама које је заказао члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац напустио је јуче сједницу Проширеног колегијума, након што није прихваћен захтјев овог клуба за одгађање наставка 53. и одржавања 54. сједнице овог дома.

У захтјеву се наводи да Клуб посланика СНСД-а сматра да не постоје услови за нормално одржавање наставка 53. сједнице Представничког дома због, како је наглашено, антидејтонских, антиустваних и ратнохушкачких изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, те с тога траже да се наставак ове сједнице одгоди до даљег.

- Клуб посланика СНСД-а Изетбеговићеву изјаву доживљава као пријетњу ратом Републици Српској и с тога позива све српске представнике из Републике Српске да без одгађања напусте институције БиХ и у институцијама Српске обаве консултације о будућем дјеловању у Сарајеву, наводи се у захтјеву Клуба посланика СНСД-а.

За данас је било предвиђено да посланици Представничког дома разматрају Информацију о врсти, броју, интензитету и трошковима посјета и путовања министра иностраних послова БиХ другим државама, те њихова сврха по интересе БиХ и њених грађана, коју је предложио посланик СББ-а Дамир Арнаут.

Дневним редом било је предвиђено и разматрање иницијативе посланика Дениса Бећировића /СДП/, који од Савјета министара тражи да у року од 30 дана у парламентарну процедуру достави извјештај о напретку БиХ у процесу прикључења НАТО, с приједлогом конкретних мјера за динамизацију активности БиХ на путу ка пуноправном чланству у НАТО.

На дневном реду налазила се и декларација о критеријумима за дефинисање трасе будућег ауто-пута између Београда и Сарајева, коју је предложио замјеник предсједавајућег дома Младен Босић из СДС-а.

Представнички дом требало је да да сагласност за ратификацију амандмана на уговор о финансирању између БиХ, Републике Српске, Европске инвестиционе банке и предузећа "Ауто-путеви Републике Српске" закључен 12. децембра 2013. године у Сарајеву за пројекат ауто-пут Бањалука-Добој, те за још неколико споразума и уговора.

У плану је било и давање сагласности за ратификацију више протокола, конвенција, амандмана, као и споразума о сарадњи БиХ и других држава или међународних организација.

По окончању ове, требало је да почне и редовна 54. сједница на чијем је дневном реду и захтјев Дома народа за разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ по хитном поступку.

Извор: СРНА