latinica  ћирилица
15/11/2017 |  14:21 ⇒ 14:22 | Аутор: РТРС

Шкрбић: Ускоро центар за биомедицинска истраживања

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић изјавио је да ова високошколска установа има амбициозне планове за наредну годину, посебно истичући оснивање центра за биомедицинска истраживања и клинике за денталну медицину.
Ранко Шкрбић - Фото: РТРС
Ранко ШкрбићФото: РТРС

Поводом обиљежавања 39 година рада Медицинског факултета, Шкрбић је навео да ће центар за биомедицинска истраживања бити смјештен у просторијама бившег Урбанистичког завода, које је Медицински факултете добио на кориштење од Владе Републике Српске.

"Центар је један од императива развоја Медицинског факултета јер без науке нема ни развоја здравственог система", рекао је Шкрбић новинарима у Бањалуци прије свечане академије поводом Дана факултета.

Он је навео да је у току и припрема програма наставе на енглеском језику који би до краја године требало да буде прослијеђен Министарству просвјете и културе Српске за акредитовање.

"Тренутно имамо четири студијска програма - студије медицине, стоматологије, фармације и здравствене његе. У наредних мјесец дана очекујемо отварање и опремање клинике за денталну медицину на Стоматолошком факултету", рекао је Шкрбић.

Он је додао да ће до краја ове и наредне године, Медицински факултет и Европска инвестициона банка /ЕИБ/ радити на пројектовању медицинског кампуса на локацији Паприковац.

Пројекат требало би да буде готов до децембра наредне године, а 880.000 евра донаторских средстава за ове намјене издвојила је ЕИБ од које се очекује и кредитна линија за изградњу кампуса.

"То подразумијева да ћемо на локацији Паприковац имати нову зграду Медицинског факултета са центром за биомедицинска истраживања, Средњу медицинску школу и факултет сестринства", навео је Шкрбић.

Он је рекао да га радује чињеница што је кадар који се школује у Српској прихваћен у земљама ЕУ и широм свијета, те да је на држави да квалитетом и уређеним системом задржава свој кадар.

Према Шкрбићевим ријечима, трендови у ЕУ су да медицински факултети прерастају у универзитете, тако да у том правцу иде и Медицински факултет у Бањалуци.

"Медицински факултет је веома сложен и највећи у Републици Српској. Већ сада имамо четири студијска програма, а у плану је да их буде девет", рекао је Шкрбић.

Он је додао да ниједног тренутка није размишљао о кандидатури за ректора Универзитета у Бањалуци, те да све информације објављене о овом питању представљају медијске спекулације.

На свечаној академији поводом 39 година Медицинског факултета, којој је присуствовао и министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, промовисана су 204 доктора медицине, доктора стоматологије, магистра фармације и медицинара здравстевне његе.

Извор: СРНА