latinica  ћирилица
15/11/2017 |  14:27 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Савановић: Хапшење бораца ВРС у Мркоњић Граду уноси немир и страх

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је да је ново хапшење бивших припадника Војске Републике Српске још један доказ да у БиХ постоје двоструки, национални аршини у утврђивању кривице за ратне злочине.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Савановић је осудио начин данашњег хапшења четворице бивших припадника ВРС из Мркоњић Града, којим се, како је навео, недопустиво и непотребно уноси немир и страх међу осумњичене и чланове њихових фамилија.

"Сва четворица ухапшених су угледни грађани, домаћини, радни и одговорни људи који би се, увјерен сам, уредно одазвали на позив тужилаштва", саопштио је Савановић.

Он додаје да свако мора да одговара за своја дјела, али да је симптоматично што се на спектакуларан начин и готово по правилу хапсе само Срби, што је крајње непримјерено.

Савановић поручује да "Тужилаштво БиХ, изгледа, заборавља или једноставно не жели да види бројне доказе институција Српске за злочине почињене над српским становништвом".

"Али се такви, попут Насера Орића и иних, ослобађају кривице", истиче Савановић и додаје да је ново хапшење бивших припадника ВРС нови доказ да у БиХ постоје двоструки аршини у утврђивању кривице за ратне злочине.

Савановић напомиње да данашње хапшење и начин на који је то урађено, нажалост, улива само страх, незадовољство и отпор грађана Српске према правосудним органима БиХ, те не доприноси утврђивању праве истине о догађајима из недавне ратне прошлости, као ни помирењу на овим просторима.

Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ ухапсили су јутрос у Мркоњић Граду Бранка Чигоју, Жељка Тодића, Сашу Бошкића и Милорада Гламочака, који су осумњичени да су као припадници ВРС починили ратни злочин на подручју Доњег Вакуфа.

Извор: СРНА