latinica  ћирилица
15/11/2017 |  15:13 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Привредници приједорске регије разматрали иницијативу за измјену Закона о ПДВ-у (ВИДЕО)

Привредници приједорске регије, разматрали су иницијативу за измјену Закона о ПДВ-у и нацрт Закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама,који је недавно усвојен у парламенту Српске.
Привредници о ПДВ-у - Фото: РТРС
Привредници о ПДВ-уФото: РТРС

Привредници приједорске регије, разматрали су иницијативу за измјену Закона о ПДВ-у и нацрт Закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама,који је недавно усвојен у парламенту Српске. Измјена Закона о ПДВ-у комплекснији је процес, јер о томе одлучује Савјет министара БиХ.

Иницијатива за измјену Закона о ПДВ-у постоји већ неколико година. Квалитетно и прихватљиво рјешење, захтИјева шири консензус с обзиром на то да се доноси на нивоу Савјета министара, истичу у Привредној комори. 

"Оно што смо чули од представника из Управе за индиректно опорезивање, неке наше иницијативе које смо ми раније у јавности презентовали су наишли на широку њихову могућност да се прихвати", рекао је предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука Горан Рачић.

Нацрт Закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама, за поједине привреднике је прихватљив. 

"Ја кад имам примједбе око наплате мени чак нико не може ни помоћи. Не видим да ми то имамо законски уређено, кад се изда рачун да се он мора платити па иако има проблема да се то накнадно рјешава", изјавио је Ненад Граховац из "Прозора Поткозарје".

Доношењем овог закона временски рок за измирење рачуна био би смањен. 

"Приједлог који данас разматрамо, а  у Нацрту закона о роковима измирења новчаних обавеза је да то буде 60 дана и у циљу повећања ликвидности и убрзања тока новца у трансакцијама", истакла је руководилац Сектора за унапређење пословања Дијана Ђаковић.

Привредници кажу да би овај закон требало што прије усвојити у Српској,како би били конкурентни са привредницима у ФБиХ, гдје је тај закон већ на снази.