latinica  ћирилица
15/11/2017 |  16:52 | Аутор: РТРС

Радончић: Лако је позивати на рат до задње капи туђе крви

Предсједник СББ-а Фахрудин Радончић сматра да је члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић намјерно рекао да је спреман за рат да би изазвао хаос и скренуо пажњу због опште мржње према њему и његовој супрузи која постоји у бошњачком корпусу.
Фахрудин Радончић - Фото: РТРС
Фахрудин РадончићФото: РТРС

"За мене је спорно да је Изетбеговић рекао да је спреман за рат. Изетбеговић је кукавица. Он је у рату био у трезору Централне банке, гдје му атомска бомба није ништа могла. Сва његова породица - супруга, сестре, зетови, дјеца били су иностранству и бавили се логистиком. Ја сам изгубио три најужа члана породице, а један је рањен. Лако је позивати на рат до задње капи туђе крви", додао је Радончић.

Коментаришући изјаве Изетбеговића за "Дојче веле", Радончић је рекао новинарима у Мостару да жели да увјери повратнике Бошњаке и Хрвате у Републици Српској, као и младе који напуштају БиХ да нема новог рата.

"Ријеч је о препадању људи. То су неодговорне изјаве које наносе највише штете људима који живе у БиХ", додао је Радончић.

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је да је забринут посљедњим изјавама, којима су знатно нарушени односи БиХ са сусједима.

"Ја сам забринут, али учинићемо све да спријечимо да такве идеје заживе у БиХ. Онај ко данас каже да је спреман за погибељне активности, прије свега, говори о себи и свом поимању стварности БиХ", додао је Човић.

Према његовим ријечима, ушло се у непромишљену кризу власти.

"Када дајемо изјаве, без обзира коме су упућене, требамо да будемо мудри и одговарамо према вишем интересу, а то је очување мира", закључио је Човић.

Бакир Изетбеговић је за "Дојче веле" рекао, између осталог, да је спреман за рат уколико би Република Српска расписала референдум о независности, као и да се нада да ће БиХ признати Косово.

Извор: Срна