latinica  ћирилица
15/11/2017 |  18:02 | Аутор: РТРС

Вучић и Столтенберг: Неутралност није препрека за бољу сарадњу са НАТО

Предсједник Србије Александар Вучић и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оцијенили су данас да војна неутралност Србије није препрека за бољу сарадњу.
Вучић и Столтенберг - Фото: ТАНЈУГ
Вучић и СтолтенбергФото: ТАНЈУГ

Вучић и Столтенберг рекли су на заједничкој конференцији за новинаре послије састанка Савјета НАТО у Бриселу да од сарадње имају корист и Србија и НАТО, додајући да је Србија независна земља која сама доноси одлуке о војним савезима.

Вучић је рекао да Србија остаје војно неутрална, али да је на њој да на најбољи начин искористи све облике сарадње с НАТО за добробит својих грађана и цијелог региона.

Вучић је казао да је задовољан састанком и сарадњом и да се треба усмјерити на јачање економске сарадње у региону. Како је навео, "гдје роба несметано пролази, ту војници не пролазе".

Он је рекао да нису у праву они који мисле да Србији нису потребни добри односи с НАТО, додавши да је НАТО на Косову и другдје у региону.

"Нисмо заитересовани за учлањивање у војне савезе. Треба нам добра сарадња са НАТО. Нико не може да ме убиједи да Столтенберг мрзи Србију и да јој не жели добру и другачију будућност", казао је он.

Одговарајући на најаве Приштине да ће формирати оружане снаге Косова, генерални секретар НАТО је рекао да било каква промјена мандата безбједносних снага Косова мора да се уради у складу с тамошњим уставом.

Столтенберг је казао да НАТО у потпуности поштује одлуку Србије да остане војно неутрална и да није немогуће бити неутралан и имати добру сарадњу са чланицама НАТО.

Говорећи о Руско-српском хуманитарном центру у Нишу и односима Београда и Москве, Столтенберг је казао да је на Србији да доноси одлуке и да ће НАТО то поштовати.

Извор: Бета