latinica  ћирилица
16/11/2017 |  07:45 ⇒ 18:37 | Аутор: РТРС

У Бањалуци отворен "Јесењи сајам 2017" (ВИДЕО)

Сајам лова, риболова, екологије, спорта, туризма угоститељства, пољопривреде и прехрамбене индустрије под називом “Јесењи сајам 2017“ отворен је данас у Бањалуци и трајаће до 19. новембра. Излагачи из Републике Српске, али и региона представили су туристичку понуду својих локалних заједница.
Бањалука - "Јесењи сајам" - Фото: РТРС
Бањалука - "Јесењи сајам"Фото: РТРС

На јесењем сајму у Бањалуци своју понуду представио је Ловачки савез Српске, а њихов циљ је да ускоро самостално организују сајам лова.

Сајам је отворио предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић, истичући да се Савез ове године први пут представља у пуном капацитету, са свих десет регија који ће представити трофеје дивљачи из својих ловишта.

Он је оцијенио да је ловни туризам развојна шанса, те да Српска има веома развијен ловни туризам ситне дивљачи.

Минић је новинарима након отварања Сајма рекао да је у је у оквиру Ловачког савеза Српске 77 спортско рекреативних ловишта, 16 привредних ловишта и шест посебних ловишта.

Он је рекао да у чланству Ловачког савеза Српске има 88 жена, те да је у плану оснивање дамског клуба у Републици Српској и навео да се у наредна два мјесеца очекује усвајања статута клуба.

Један од најзначајнијих грана туризма Српске су бање које је представила општина Лакташи.

На сајмуу Бањалуци окупило се око 180 излагача. Начелника Одјељења за привреду у бањалучкој Градској управи Раденко Комљеновић је истакао да Град Бањалука подржава сајамске манифестације, истичући да област која покрива "Јесењи сајам" има потенцијал у развоју Српске и града Бањалуке.

Он је позвао учеснике сајма да упознају Бањалуку, истичући да су Бањалучани добри домаћини.

На сајму су штандове имали и гости из Србије, Македоније и Црне Горе. Од гостију, највише пажње привукао је штанд гастрономске понуде из Беле Паланке.

Осим класичне поставке изложбеног и продајног карактера, биће организована и стручна предавања, презентације и дегустације, риболовачки котлић, те разни други облици промоције.

Бела Паланка и Туристичка организација представиће и културно археолошко налазиште Ремизијана са базиликом у којој је живио и радио Никита Ремезијански, један од првих епископа који је ширио хришћанство на тим просторима.

На "Јесењем сајму" ће се представити и Музеј Републике Српске богатом издавачком дјелатношћу, публикацијама, књигама, каталозима изложби и сувенирима на којима су приказани оригинални предмети који се чувају у збиркама Музеја. Централно мјесто на штанду имаће "змијањски вез", а биће приказана и фото-документарна изложба "Змијање".

Сајам ће бити отворен од 10.00 до 19.00 часова, а улазнице ће коштати двије КМ, док ће у суботу, 18. новембра, у оквиру породичног сајамског дана, сајам моћи да посјети четворочлана породица са једном улазницом.

"Јесењи сајам 2017" подржали су град Бањалука, Министарство трговине и туризма Републике Српске, предузеће "Шуме Српске", Ловачки савез Републике Српске, Привредна комора Српске и Технолошки факултет Универзитета у Бањалуци, који ће оцјењивати квалитет одређених производа.

Извор: РТРС/Срна