latinica  ћирилица
16/11/2017 |  18:01 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Дводневна бура у ВСТС открила фрапантне податке о притисцима на судије (ВИДЕО)

Иако је било најављено, чланови Високог судског и тужилачког савјета БиХ ни на наставку дводневне сједнице нису усвојили кориговане закључке о провјери ратне прошлости судија и тужилаца. Изјашњење је најављено за сљедећу сједницу Савјета – 27. новембра. Али, и данас је вођена жучна четверочасовна расправа која је још једном потврдила неопходност рјешавања овог проблема.
ВСТС БиХ - Фото: РТРС
ВСТС БиХФото: РТРС

Још од 2004. године, када су међународни и домаћи “реформисти” бх правосуђа укинули Независну комисију за провјеру моралне и кривичне подобности носилаца правосудних функција, прошлост па и ону ратну, именованих судија и тужилаца нико не провјерава.

До тада сачињени досијеи “нестали” су оног тренутка када су странци напустили правосуђе. Они, који од Комисије нису добили “пролазну” оцјену, касније су различитим акробацијама ипак постајали “дјелиоци правде на бх начин”.

Ове фрапантне податке “открила” је дводневна бура у Савјету. Открила је и још много тога – да су поједини чланови Савјета, након што је СДА тражила објаву имена оних који су закључке подржали, а један сарајевски портал им ту “жељу” испунио, изложени страховитом притиску, не само дијела струке; да су “видовити” сарајевски новинари “знали” и како ће закључци бити “стављени ван снаге” одмах по њиховом усвајању, да су “свјесно” погрешно интерпретирани управо како би реаговали домаћи и страни “заштитници људских права”, судија и тужилаца сумњиве прошлости.

“Постала сам издајник Бошњачког народа. Па зашто? И ја сам била ратни тужилац у Сарајеву. И мирно сам прихватила закључке. Не бојим се ничега! Чистог сам образа! А речено ми је “видјећете!” Шта ћемо видјети?”, пита Берина Алихоџић члан ВСТС.

“Ниједан позитиван пропис, закључцима није прекршен. И не видим разлога да их мијењамо или стављамо ван снаге. А моје име се провлачи кроз блато! Може ли овдје да се изнесе мишљење, а да се не доживи линч! Тражим заштиту!”, каже Моника Мијић, члан ВСТС.



А управо су противници октобарских закључака, па и ових ревидираних, водили грчевиту борбу да се обје варијанте пониште. Најгласнији Горан Незировић, који је и данас баш као и раније, јавност “убјеђивао” како је на сцени лустрација судија и тужилаца. “Заборављајући” при томе да су лустрацију али стварну, још као потенцијални осумњичени, преживјели многи изван правосудне заједнице. “Заборављајући” на свједочења логораша из Сарајева, Зенице, Коњица...попут
Сретка Дамјановића, у рату пресуђеног на чак три смртне казне од истих судија и у истом објекту у којем и данас столују и “дијеле” правду.

"Истрагу је водио Шабан Максумић. Он није судија, он је ратни злочинац. Шта је он мени радио, иживљавао се, доводила ме стража до њега. Ако сам рекао нисам убијао, нисам клао, а он би рекао водите га доље туците, док не призна", причао је Сретко Дамјановић.

И док Сретко и његови сапатници годинама узалуд понављају оптужбе, а пријаве против Максумића и сличних скупљају прашину баш у бх правосуђу, располућени ВСТС такав и остаје. Противници закључака ни за милиметар не одступају. Иако и често сама негодовала што истраге годинама трају или скривене “мирују”, Ружица Јукић, потпредсједник ВСТС-а, сада тврди како никакви додатни механизми нису потребни.

"Сад већ имамо механизам, дакле ако је неко осуђен, то мора стајати у његовом обрасцу, а ако није навео биће процесуиран. Дакле, да би неко сносио санкције, мора имати поступак који је проведен да се утврди је ли то тачно или није", каже Јукићева.

А управо то се и тражи! И првобитним и додатно образложеним закључцима! Да се дисциплинској комисији, измјеном прописа, прошири надлежност – како судије и тужиоци сумњиве ратне прошлости не би остајали у својим тогама, док годинама или деценијама “трају” тужилачке истраге са тенденцијом да се поједине никада и не окончају.

Милан Тегелтија каже да су остали код потребе увођења корективног механизма с тим да тај, како објашњава, корективни механизам буде уграђен у познати дисциплински поступак као његово унапријеђење и проширење.

Заговорници “чишћења” бх. правосуђа од, “сумњиваца” разних врста, не бјеже ни од помоћи европских реформиста – само да загребу и дубље испод улаштених судијско-тужилачких тога, да открију садржај несталих досијеа и са плећа бх. правосуђа скину терет полираних биографија.

Сага са примјесама политичког тестамента, биће настављена на сљедећој сједници