latinica  ћирилица
16/11/2017 |  21:29 ⇒ 21:31 | Аутор: РТРС

Зеленовић: Роман "Четникуша" - горко свједочанство о Сарајеву

Роман "Четникуша" аутора Емила Влајкија представља још једно горко свједочанство о Сарајеву у протеклом грађанском рату, које из угла непосредног свједока руши манипулативну медијску слику, која је пратила тадашње догађаје, рекао је вечерас на промоцији књиге у Источном Сарајеву књижевник Недељко Зеленовић.
Четникуша - Фото: СРНА
ЧетникушаФото: СРНА

"Сарајево није жртва, Сарајево је злочинац који је зарад мрачних циљева убијао своје грађане, а посебно Србе. Сарајево је злочинац који је протјерао више до 150.000 Срба, али и преко 100.000 муслимана илити Бошњака како се воле представљати. Овдје, ваљда, Херцеговци нису битни", рекао је Зеленовић.

Он је додао да ће овај роман Емилу Влајкију сигурно донијети епитет непожељне особе у федералном Сарајеву, ако то и до сада није био због својих ставова и бритког језика, који познаје само чињенице и истину.

Влајки је рекао да његов четврти роман говори о Српкињи Ради удатој за муслимана и њиховој дјеци, која на почетку рата у Сарајеву на знају "ко су и шта су и којој страни и нацији припадају".

"Пошто живе у муслиманском дијелу Сарајева приклањају се муслиманској страни и њиховом начину размишљања и идеологији, окрећу се против рођене мајке Српкиње, што се на крају и трагично завршава", навео је Влајки.

Према његовим ријечима, радња романа може се пребацити у било који дио бивше Југославије гдје су постојале мултиетничке заједнице, које су се по истом моделу распадале, а у онима које су опстале, слабија страна је морала да трпи и у тишини пати за својим народом.

Рецензент књиге Горан Мутабџија рекао је да је у роману "Четникуша" представљен општи културни амбијент за вријеме грађанског рата у БиХ у којем је Влајки исказао аутентичност, оригиналност и објективност догађаја из прве руке.

Осим двадесетак научних књига и вечерас представљеног романа, Емил Влајки је написао и романе "Геноцид", "Луцифер и поремећена луталица" и "Друга Јудина издаја".

Извор: СРНА