latinica  ћирилица
17/11/2017 |  08:19 ⇒ 08:19 | Аутор: РТРС

Полицајци у ФБиХ протестом против смањења пензија

Синдикати полицајаца из седам кантона у ФБиХ најавили су протесте уколико федерални Представнички дом у уторак, 21. новембра, усвоји предложени Нацрт закона о пензионом фонду, јер би оваквим приједлогом, како они тврде, полицијским службеницима биле смањене пензије.
Полиција ФБиХ (Фото: fup.gov.ba) -
Полиција ФБиХ (Фото: fup.gov.ba)

Из Синдиката су најавили, уколико се не договоре, да ће на протесте доћи по 150 полицијских службеника из сваког кантона.

У Кабинету предсједника Владе ФБиХ "Независним" је потврђено да су Фадил Новалић, федерални премијер, Веско Дрљача, федерални министар за рад и социјалну политику, Аљоша Чампара, федерални министар унутрашњих послова, те представници Пензионог фонда ФБиХ у уторак послије подне разговарали са представницима синдиката полиције из неких кантона. Кратко су нам рекли да да договор није постигнут, те да ће детаље договора дати када он буде постигнут.

Међутим, Драган Шкуљ, предсједник Савеза синдиката полиције и упосленика МУП-а ФБиХ, који представља седам кантона у ФБиХ, за "Независне" истиче да је тај синдикат најрепрезентативнији представник полицајаца, али да њега нико из Владе није позвао на састанак.

"Не знам да ли је то због тога што нисам у Сарајеву или из неких других разлога, али је срамотно да нису позвали Синдикат који представља већину полицајаца у ФБиХ. Доћи ћемо 21. новембра пред зграду Парламента ФБиХ, тражићемо и да се обратимо посланицима. Уколико приједлог буде усвојен, најавићемо протесте и генерални штрајк", поручује Шкуљ.

Тврди да има обећање Фахрудина Радончића, лидера СББ-а, да 11 посланика у Представничком дому из ове странке неће гласати за овај закон, те да онда неће бити ни усвојен.

"Ово би било страшно за полицајце који ће од ове године у пензију. То значи да би им мировине биле смањене од 200 до 400 КМ. То не можемо дозволити, тражимо да се коригује тај члан", рекао је Шкуљ.

Истиче да велики број његових колега треба ускоро у пензију, али да неће моћи живјети од својих пензија ни након 40 година ефективног рада.

Извор: Независне