latinica  ћирилица
17/11/2017 |  10:25 ⇒ 10:35 | Аутор: РТРС

Карме Форкадел нови лидер бораца за независност Каталоније?

Предсједник каталонског парламента Карме Форкадел, која се са слободе брани од оптужби за побуну против Шпаније, могла би да постане нови лидер бораца за независност.
Предсједник каталонског парламента Карме Форкадел - Фото: РТРС
Предсједник каталонског парламента Карме ФоркаделФото: РТРС

Она ће се кандидовати на парламентарним изборима 21. децембра на листи Странке за независност - Каталонска републиканска љевица /ЕРЦ/, која у анкетама добија највише гласова.

Форкаделова је оптужена за судјеловање и омогућавање изгласавања независне републике Каталоније 27. октобра у каталонском парламенту у Барселони.

Она спада међу 20 каталонских функционера којима се суди за побуну против шпанске државе.

Форкаделова је провела ноћ у притвору поред Мадрида, након чега је за њу уплаћена кауција од 150.000 евра па се брани са слободе.

Истовремено, у притвору је, без могућности плаћања кауције, лидер ЕРЦ-а и смијењени потпредсједник каталонске владе Ориол Жанкуерас.

Шпанска централна влада распустила је каталонску регионалну владу те преузела управљање каталонском администрацијом до расписаних пријевремених избора.

Анкета показују да би на њима највише гласова могла добити управо странка Карме Форкадел - ЕРЦ, подсјећају аналитички портали.

Та странка се традиционално залаже за отцјепљење, али анкете показују да сама, ипак, неће освојити више од половине мјеста у парламенту па ће јој требати савез са другим странкама које се залажу за независност.

Тако је 2015. ЕРЦ изашла на изборе заједно са странком десног центра ПДеЦАТ у склопу коалиције "Заједно за Да".

Та коалиција је потом, уз подршку антикапиталистичке странке ЦУП, имала 72 од 135 заступника у парламенту, што јој је омогућило изгласавање независности.

Декларацију о независности поништио је шпански Уставни суд.

Извор: СРНА