latinica  ћирилица
17/11/2017 |  14:08 ⇒ 14:35 | Аутор: РТРС

Ново заоштравање односа - СДА упутила у ПС БиХ свој приједлог Изборног закона

Странка демократске акције (СДА) упутила је у парламентарну процедуру Приједлог закона о измјенама Изборног закона Босне и Херцеговине.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

СДА предлаже да се Приједлог закона о измјенама Изборног закона БиХ разматра по основном, односно редовном законодавном процесу. То у преводу значи да ће предложене измјене проћи комисијску фазу те да ће осталим парламентарцима бити дата могућност да амандмански дјелују.

СДА сматра да се у Изборном закону БиХ треба измијенити члан 10.12, став (2), тако да се за сваки кантон број становника из конститутивног народа и из реда осталих дијели бројевима 1, 3, 5, 7 и тако даље, све док је то потребно за расподјелу.

“Бројеви који се добију као резултат ових дијељења представљају количнике сваког конститутивног народа и осталих у сваком кантону. Сви количници конститутивних народа редају се засебно по величини тако што се највећи количник сваког конститутивног народа ставља на прво мјесто. Сваком конститутивном народу даје се једно мјесто у сваком кантону који има најмање једног таквог посланика у свом законодавном тијелу. Преостала мјеста се дају конститутивним народима и осталим, једно по једно, од највећег према најмањем према преосталим количницима на листи“, пише у СДА-овом Приједлогу закона о измјенама Изборног закона БиХ.

Парламентарци из СДА предложили су и измјене Изборног закона у дијелу који се односи на Град Мостар. У приједлогу стоји да се Градско вијеће састоји од 35 одборника који се бирају у изборним јединицама на начин: четири одборника из Изборне јединице 1, осам одборника из Изборне јединице 2, по три одборника из Изборних јединица 3 и 4, десет одборника из Изборне јединице 5, шест одборника из Изборне јединице 6 и један одборник из Изборне јединице 7.

Изборне јединице су Централна зона и шест градских подручја која одговарају бившим општинама чије су границе утврђене мапом приложеном уз Прелазни статут Града Мостара. Изборна јединица 1 састоји се од градског подручја Мостара-Сјевер, Изборна јединица 2 од градског подручја Мостар-Стари Град, Изборна јединица 3 од градског подручја Мостар-Југоисток, Изборна јединица 4 од градског подручја Мостар-Југ, Изборна јединица 5 од градског подручја Мостар-Југозапад, Изборна јединица 6 од градског подручја Мостар-Запад и Изборна јединица 7 од Централне зоне.

Извор: Независне новине