latinica  ћирилица
17/11/2017 |  16:15 | Аутор: РТРС

Тесла представио први електрични камион (ВИДЕО)

Након великог успјеха који је постигао са луксузним електричним путничким возилима, Илон Маск је представио први Теслин камион на струју, којим улази у нову сферу пословања.
Тесла представио електрични камион - Фото: B92
Тесла представио електрични камионФото: B92

Први човјек компаније открио је изглед и техничке детаље камиона-шлепера Тесла Семи, на свечаној презентацији која је одржана у Лос Анђелесу у петак рано ујутру по средњеевропском времену.

Премијера електричног камиона, за који Маск тврди да представља будућност теретног саобраћаја, била је најприје планирана за 26. октобар, али је помјерена за 16. новембар у 20 часова по америчком пацифичком времену, јер је усљед потешкоћа у производњи Модела 3 фокус компаније усмјерен на тај путнички аутомобил.

Тесла Семи има изразито аеродинамичан дизајн спољашњости, како би се максимално смањио отпор ваздуха у вожњи крстарећим брзинама на аутопуту, и самим тим повећала аутономија, док је унутрашњост минималистичка, у складу са филозофијом примијењеном на Теслиним путничким аутомобилима.

С том разликом што су возачу камиона на располагању два велика таблета, умјесто једног, на којима прати све функције возила, задаје команде и врши подешавања.

Прво, и вјероватно најважније када је ријеч о било ком електричном возилу – аутономија камиона са пуним батеријама знатно је већа него што се спекулисало и према фабричким подацима износи чак 500 миља (преко 800 км), што је сасвим довољно да се возило користи на средњим дистанцама за превоз терета, за које је Тесла Семи и конструисан.

Како тврде у компанији, Тесла Семи је у стању да пређе ту дистанцу, без потребе да допуњава батерије, у условима вожње по аутопуту и под пуним оптерећењем од 36 тона.

Такође, када је потпуно оптерећен, камион-шлепер на електрични погон од 0 до 96 км/х (0-60 миља на сат) убрзава за 20 секунди, што је, истиче Маск, знатно брже од било ког сличног теретног возила са дизел мотором на тржишту. Још је импресивнија бројка када Тесла Семи откачи приколицу – тада се ово вријеме спушта на само 5 секунди!

То значи да када је празан, камион убрзава попут спортског аутомобила. Да би постигао овакав резултата, Тесла Семи је опремљен са 4 независна електромотора, од којих сваки покреће по један од 4 задња (погонска) точка – камион укупно има 6 точкова. Снага погонског система за сада није саопштена.

Једна од карактеристика Теслиних путничких аутомобила је систем полу-аутопилота, који неће изостати ни на електричном камиону.

Возило је стандардно опремљено технологијама за аутоматско одржавање камиона у оквирима саобраћајне траке којом се креће и системом аутономног кочења за случај опасности.

Иако је ријеч о првом камиону који је конструисан у Тесли, у компанији тврде да ће ово возило бити веома поуздано. Да би у то увјерио потенцијалне клијенте, произвођач даје гаранцију да се Тесла Семи неће кварити у вожњи у првих милион пређених миља (1,6 милиона км).

Власници камиона такође ће имати погодност да возило допуњавају на новим, такозваним “мегапуњачима“, који омогућавају да се батерије допуне за 30 минута енергијом која обезбјеђује да камион пређе додатних 400 миља (око 640 км).

Извор: Б92