latinica  ћирилица
17/11/2017 |  16:23 | Аутор: РТРС

Прњавор: Усвојена одлука о кредитном задужењу

На данашњој сједници Скупштине општине /СО/ Прњавор са 22 гласа за и седам против усвојена је одлука о кредитном задужењу општине у износу од 7.000.000 КМ.
СО Прњавор - Фото: РТРС
СО ПрњаворФото: РТРС

Предсједник СО Жељко Симић рекао је да одлука ступа на снагу у наредних неколико дана, а да начелник општине има обавезу спровођења даље процедуре укључујући добијање сагласности Министарства финансија Републике Српске.

Начелник општине Дарко Томаш поновио је да је основни разлог за доношење одлуке о кредитном задужењу чињеница да је претходна власт два кредита репрограмирала, те на тај начин у односу на ову годину створила дупло већу обавезу отплате кредита у 2018. години.

Он је навео да је један од разлога и то што услови на тржишту тренутно дозвољавају да се кредит може плаћати и по знатно нижим каматним стопама него раније.

"Са становишта економије, овдје нема никаквих недоумица. За износ од 5.533.227 КМ се не ради о новом задужењу већ о отплати старих дуговања, а ново задужење ће бити око 1.400.000 КМ. Пројекција камате на ново задужење је око 300.000 КМ, а стварни износ камате ће бити познат када буде спроведен поступак јавне набавке", истакао је Томаш.

Он је додао да нису тачне тврдње да је нешто урађено мимо закона о јавним набавкама и плана капиталних инвестиција и изразио задовољство што нико од одборника није имао контра аргументе у економском смислу.

Славиша Јењић из СДС каже да су одборници ове странке били против кредитног задужења, јер сматрају да није добро због интереса једне партије задужити цијелу општину.

"Оно што нас плаши јесте како ће изгледати приходи у наредном периоду, а видимо да смо се задужили до 2028. године", рекао је Јењић.

На данашњој сједници СО Прњавор пред одборницима је укупно 18 тачака дневног реда.

Извор: СРНА