latinica  ћирилица
17/11/2017 |  16:48 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Министарство просвјете чека пресуду у случају "Коњевић Поље" (ВИДЕО)

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малашевић најавио је жалбу на пресуду Основног суда у Сребреници којом се бошњачкој дјеци у Коњевић Пољу омогућава право образовања на како је наведено "босанском" језику.
Школа у Коњевић пољу - Фото: РТРС
Школа у Коњевић пољуФото: РТРС

У изјави за нашу телевизију поновио је да Устав Српске познаје само језик бошњачког народа. Родитељи бошњачке дјеце поручили су из Сарајева да ће дјецу вратити у школске клупе тек када се, како кажу, босански језик уведе у ОШ "Петар Кочић".

Првостепеном пресудом Основног суда у Сребреници, уважен је захтјев родитеља бошњачке дјеце из Коњевић Поља да су били дискриминисани на етничкој и језичкој основи. Због тога 120 дјеце већ дуже вријеме, мимо образовног система Српске, похађа наставу у тзв. Едукативном центру у Новој Касаби по наставну плану сарајевског кантона.

- Ако се испуне услови ако то буде "босански језик", да буде предавање на том језику и ми ево данас ћемо вратити дјецу ако се испуне ти услови јер мој живот је у Републици Српској, каже Сенад Муминовић, представник родитеља бошњачке дјеце из Коњевић Поља

Тужба против ОШ "Петар Кочић" из Братунца којој припада подручно одјељење у Коњевић Пољу, покренута је прије четири године. Иако није коначна, адвокати родитеља увјерени су да пресуда Суда у Сребреници трасира пут за увођење тзв. "босанског" језика не само у школи у Коњевић Пољу, већ и цијелој Српској.

- Образовање на матерњем језику подразумјева да дјеца и њихови родитељи као њихови законски заступници имају право да се њихова дјеца служе уџбеницима на матерњем језику, да одређена предавања буду на матерњем језику и да се равноправно користи латинично и ћирилично писмо, истиче Недим Адемовић, адвокат родитеља из Коњевић Поља .


Из ресорног министарства Српске кратко су поручили да немају коментар јер нису добили пресуду Основног суда у Сребреници. Ни министар Дане Малешевић није био причљивији, само је поновио свој став и подсјетио шта пише у Уставу Српске.

- Можете рећи да сте контактирали министра и министар остаје при ономе што је до сада изјављивао и позива се на Устав. Што се мене тиче могу да кажем да у Уставу пише језик бошњачког народа из тога произилази бошњачки никако босански језик. Пресуду нисам добио и не знам о чему се ради, поручује Дане Малешевић, министар просвјете и културе Републике Српске.

Тужена страна, односно, ОШ "Петар Кочић" из Братунца, према пресуди, дужна је да надокнади трошкове спора у висини од скоро 3800 марака. Из ове школе, данас се нико није оглашавао.