latinica  ћирилица
18/11/2017 |  16:32 ⇒ 16:41 | Аутор: РТРС

Жунић: Изетбеговићева ратнохушкачка реторика с циљем дестабилизације региона

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је данас да бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић никако да се одвикне од рата, те да наставља са ратнохушкачком реториком с циљем дестабилизације БиХ, али и цијелог региона.
Игор Жунић - Фото: илустрација
Игор ЖунићФото: илустрација

"Након неколико посљедњих јавних иступа, нема сумње да је управо он тај који пријети и призива рат, распламсава ратнохушкачку реторику на овим просторима, показујући како код њега мржња, посебно према Републици Српској и Србима уопште, као ни глупост, немају граница", изјавио је Жунић Срни.

Он је оцијенио да је јучерашња Изетбеговићева изјава у Мостару да су "Србија и Хрватска само потписнице мировног Дејтонског споразума, а не и гаранти споразума и мира", изговорена управо у сврху ратнохушкачке реторике и пријетњи које имају за циљ да дестабилизују БиХ, али и цијели регион са упозорењем да се Србија и Хрватска држе по страни у том његовом болесном науму.

"Пријетње ратом и изазивање стања хаоса, Изетбеговић, као класични политички демон, види као сламку спаса и опстанка на политичкој сцени на којој је доживио пораз из кога не може да се отргне. Отуда и сијање страха, нетолеранције и дизања тензија", оцијенио је Жунић.

Он је навео да су посљедње екстремистичке изјаве Бакира Изетбеговића, које су код њега увелико означене као патолошка појава, дозиране управо у моменту када се велики број припадника поражене "Исламске државе" враћа у БиХ из Сирије и Ирака.

"Те ратнохушкачке изјаве су израз добродошлице повратницима са тих ратишта у којима он види омиљене бојовнике спремне за његове болесне намјере. За надати се да ће, након упозорења из Србије и Републике Српске да не распламсава ратну реторику која траје недозвољено дуго, Изетбеговић добити упозорење и од представника међународне заједнице која пропагира мир у региону, а не води довољно рачуна о крајностима и опасностима које носи његова ратнохушкачка реторика", нагласио је Жунић.

Извор: Независне новине