latinica  ћирилица
18/11/2017 |  17:58 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Хуманост поново на дјелу, специјално возило за младића из Требиња (ВИДЕО)

Да пријатељство и хумансот немају границе, показали су хумани људи из Требиња. Данијелу Пудару - Џаји, младићу који се тешко повриједио у августу 2014-те и остао непокретан, купили су специјално возило. Помогли су Данијелови пријатељи, Удружење грађана "Напредна Херцеговина", Градска управа Требиња и Ауто-кућа "Шестовац" из Билеће.
Специјално возило - Фото: РТРС
Специјално возилоФото: РТРС

Потрага за намјенским возилом трајала је пола године, а пријатељи су уз Данијела од првог дана повреде, каже Марко Ружић. Умјесто кући, од сада ће се моћи дружити и у граду.

"Данијел није поклекао, тако нећемо ни ми да поклекнемо, све ћемо урадити што је до нас да и њему олакшамо живот", каже његов пријатељ Марко Ружић.

Транспорт до здравствених установа, Данијелу су обезбјеђивали пријатељи. Да би то олакшали и учинили условним, група хуманих људи, уз подршку Градске управе и Ауто-куће "Шестовац" пронашла је рјешење и... 



"Одлучила за набавку једног возила за особе са посебним потребама, које ће њему да помогне и унаприједи живот, он је особа са посебним потребама, он је ово заслужио, и ово њему треба", рекао је Данијел Рашовић из Удружења грађана "Напредна Херцеговина".
До болнице или до Дубровника на терапије, одлазио сам захваљујући пријатељима, а од сада ће ме бити више и у јавном животу, каже Данијел. Превоз до Дубровника и назад коштао је 250 марака. Воље за опоравак не недостаје.

"Ово возило неће служити само мени, сви којима је помоћ потребна и не могу да је приуште, уступићемо возило", каже Данијел Пудар Џаја.

У домаћинству Пудара све је прилагођено Данијелу, а возило ће бити велико олакшање. 

"Ми смо направили демонтажну рампу .прије смо радили транспорт преко балкона и степеница, ово је све прилагођено по техничким стандардима, потпуно безбједно, лакше је, брже", рекао је Данијелов отац Слађан Пудар.

Вриједност возила је једанаест хиљада марака. Много вреднији од њега су, свакако, гест и људска хуманост.