latinica  ћирилица
18/11/2017 |  18:06 | Аутор: РТРС

Говедарица: Неприхватљива било каква иницијатива о признавању Косова

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао је данас да ће СДС са својим коалиционим партнерима у Предсједништву БиХ, али и Савјету министара и Представничком дому парламента БиХ бранити интересе Срба и са једне и са друге стране Дрине, те да било каква иницијатива о признавању Косова не долази у обзир.
Вукота Говедарица - Фото: РТРС
Вукота ГоведарицаФото: РТРС


Говедарица је након сједнице Предсједништва СДС-а у Источном Сарајеву рекао новинарима да Предсједништво те странке осуђује све изјаве члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, као и предсједавајућег Драгана Човића.

Он је оцијенио да је изјава Изетбеговића да се нада да ће БиХ признати самопроглашено Косово изазвала полуванредно стање, јер такве изјаве ремете односе не само у БиХ него и у региону, пошто добри односи Србије и БиХ једним дијелом дефинишу стабилност цијелог региона.

"Не треба заборавити да је само неколико дана раније скоро идентично поновио хрватски члан Предсједништва БиХ и констатујемо да такве врсте изјава нису добронамјерне, знајући како и на који начин БиХ функционише", рекао је Говедарица.

Он је додао да је дејтонска БиХ дефинисала позицију конститутивности народа, што значи да се без Срба не могу доносити одлуке онако како то желе Изетбеговић и Човић.

Говедарица је нагласио да Предсједништво странке подржава инцијативу Конференције за локалну управу СДС-а /КОЛОС/ да се разговара са Владом, како министри убудуће не би заобилазили начелнике из СДС-а.

Он тврди да Влада Републике Српске "свјесно заобилази локалне заједнице у којима на власти нису начелници из СНСД-а, те да тај једнострани приступ није добродошао".

Говедарица је захвалио Србији на средствима које је додијелила Српској, али је осудио начин на који су та средства, како је рекао, без икаквих критеријума распоређана.

Предсједник СДС-а рекао је да је Предсједништво странке констатовало да постоје добри односи са политичким партијама које чине Савез за промјене, те да су опредјељени да, када дође вријеме за то, изађу и са заједничким кандидатима за изборе.

Говедарица се осврнуо и на одлуку лидера СББ-а Фахрудина Радончића да се повуче из Савјета министара, оцијенивши да је Радончић вјероватно закључио да је, имајући у виду предстојеће изборе, најбоље да се повуче и на тај начин побјегне од одговорности и резултата његових министара.

Извор: Срна