latinica  ћирилица
18/11/2017 |  19:08 | Аутор: РТРС

Шаровић: Стратегија руралног развоја штити Устав Републике Српске

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас у Источном Сарајеву да је стратегија руралног развоја БиХ оквирна и рађена по модуларном принципу, те да се њом штити Устав Републике Српске.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Реагујући на саопштење СНСД-а у коме се наводи да је могуће да буде прихватљива стратегија руралног развоја БиХ када буде оквирна и када буду уважене сугестије које ће дати Влада Републике Српске, Шаровић је
рекао да је она дио оног што одражава интересе Владе Републике Српске, јер је, како каже, Влада Српске својевремено прихватила да се та стратегија ради.

Он је рекао да ће БиХ и Република Српска на годишњем нивоу изгубити 30 милиона евра намијењених за развој пољопривреде, односно 90 милиона до 2020. године.

"Ако Република Српска има довољно средстава за пољопривреднике и не треба јој новац из европских фондова, онда и не мора да усвоји ову стратегију јер је нико и не тјера, већ је то само понуда ЕУ", наводи Шаровић.

Према његовим ријечима, стратегију руралног развоја БиХ правили су експерти из надлежних владиних институција Републике Српске и ФБиХ, а улога Министарства спољне трговине и економских односа БиХ била је да тај процес координише и код међународних организација нађе новац за финансирање те стратегије.

"Мислим да ће бити велика штета уколико стратегија не буде усвојена и пољопривредници у Српској треба да знају шта добијају, а шта ће изгубити", рекао је Шаровић.

Шаровић је поновио да БиХ и самопроглашено Косово једини до сада из ЕУ фондова нису повукли ниједну марку, те да ће пољопривреда БиХ и Републике Српске пропасти ако не буду кориштени фондови који су на располагању.

Из СНСД-а је данас саопштено да је могуће да буде прихватљива стратегија руралног развоја БиХ, о којој говори Шаровић, када буде оквирна и када буду уважене сугестије које ће дати Влада Републике Српске.

"Када будемо сигурни да он преко ње неће моћи отимати надлежности Српске и акумулирати их у Сарајеву, онда ће она могуће и бити прихватљива", поручили су из СНСД-а. У саопштењу СНСД-а се наводи да Шаровић, суочен са чињеницом да су СДС, ПДП и НДП зауставили на нивоу БиХ стотине милиона марака намијењених грађанима Српске, настоји да пребаци лоптицу Влади Републике Српске.

Извор: Срна