latinica  ћирилица
18/11/2017 |  19:09 ⇒ 19:29 | Аутор: РТРС

Британци згрожени злочинима усташа над Србима, Јеврејима и Ромима

Парламентарци, дипломате из различитих земаља свијета и професори најпрестижнијих универзитета у Лондону били су шокирани када су на предавању о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата у Независној Држави Хрватској чули за звјерства која је починио усташки режим.
Јасеновац - Фото: ТАНЈУГ
ЈасеновацФото: ТАНЈУГ

"Предавање је одржано ради подизања свијести о усташким злочинима који су се десили у Независној Држави Хрватској", рекла је Драгана Томашевић, директор Меморијалне фондације "Јасеновац и Холокауст" из Лондона, која је организатор предавања у Парламенту Уједињеног Краљевства о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата у НДХ.

Она је навела да има доста људи који никад нису чули за усташке злочине током Другог свјетског рата.

"Сви знају за Њемачку као великог злочестог играча током Другог свјетског рата, али нико не зна за Независну Државу Хрватску. Упоредо са мојим говором ишла је и презентација, па су слике које су приказиване за њих биле шокантне", рекла је Томашевићева за "Спутњик".

Она каже да је на предавању говорила и о усташким злочинима у Сребреници 1941. године кад је 29. батаљон под командом Јосипа Курела ушао и побио у Сребреници и околним селима 2.260 људи, као и о геноцидном походу фра Филипа Мајсторовића на села Шарговац, Дракулић и Мотике и народну основну школу у Шарговцу.

"У тим селима су усташе успјеле да побију за један дан 2.300 људи, жена и дјеце без иједног испаљеног метка. Поменула сам такође и цркву у Глини, цркву у Кусоњама, у којој је држано око 700 људи који су спаљени живи", напомиње Томашевићева.

Она је додала да се Фондација не бави политиком већ истином, а њени представници посебно говоре у име оних чије је ћутање вјечно.

Међународна комисија за откривање истине о Јасеновцу препознала је потребу да се у западној Европи оснује нека организација која би ширила глас истине и дизала свијест о злочинима који су се десили у Другом свјетском рату, па је тако 2014. године настала Меморијална фондација "Јасеновац и Холокауст".

Та организација, са сједиштем у Лондону, као једина добротворна регистрована организација у западној Европи која се бави овом тематиком диже ову свијест тако што иду у средње школе и предају о Другом свјетском рату и геноцидима који су се десили у Независној Држави Хрватској.

Тренутни циљ фондације је да изгради меморијални центар у Доњој Градини.

Фондација је добротворна организација, а за догађаје налазе донаторе и ослањају се на добру вољу народа.

То је, како каже Томашевићева, препознала Србија и спонзорисаће сљедећи Холокауст меморијални дан 2018. године, који ће бити обиљежен 27. јануара.

Извор: Срна