latinica  ћирилица
18/11/2017 |  19:24 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Човић-Вигемарк: Недопустиво кашњење у вези са стендбај-аранжманом

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић разговарао је данас у Мостару са шефом Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком и представницима ММФ-а о недопустивом кашњењу у вези са стендбај-аранжманом, који је директно повезан с европским путем БиХ, те кандидатским статусом.
Вигемарк и Човић, архив -
Вигемарк и Човић, архив


Након састанка у његовом кабинету у Мостару, Човић је рекао да је крајњи рок почетак децембра, када се очекује долазак комесара за проширење ЕУ Јоханеса Хана.

"Тешко да можемо више препричавати како се ми споро договарамо. Изнио сам своје мишљење да приједлог који већ више од педесет дана стоји, треба одмах ставити пред Савјет министара", рекао је Човић, пренио је портал "Кликс".

Он каже да треба одмах заказати вандредне сједнице оба дома парламента, јер се кроз редовну процедуру то неће никада десити.

Човић је рекао да у једном дану треба усвојити цијели пакет који је везан за ММФ, јер ће то бити све теже како вријеме пролази.

У вези са промјенама Изборног закона, Човић је рекао да је могуће свако усаглашавање и рјешење које ће довести до тога да један народ другом не бира представнике.

Вигемарк је оцијенио да је састанак био јако добар, те да је са колегама из ММФ-а информисан о стању у вези са економским реформама.

"Што се тиче ЕУ постоје два пута који се паралелно одвијају. Један се односи на придруживање, и ту припадају активности припреме одговора на упитник, као и неке друге, а други пут су социо-економске реформе, реформе законског оквира, односно све активности које требају да омогуће транзицију и приближавање БиХ Европској унији", рекао је Вигемарк.

Извор: Срна