latinica  ћирилица
19/11/2017 |  10:18 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

Кецмановић: Изетбеговићева изјава "пуцање у властиту ногу"

Професор политичких наука Ненад Кецмановић оцијенио је да изјава бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића о признању независности Косова представља "пуцање у властиту ногу", јер сецесија Косова од Србије даје легитимитет Српској да са много више права оде из БиХ.
Ненад Кецмановић - Фото: СРНА
Ненад КецмановићФото: СРНА

Кецмановић је навео да БиХ то не може да учини без сагласности Републике Српске и њеног представника у Предсједништву БиХ, са чим је Изетбеговић добро упознат, а мотив за његову изјаву био је да се додвори прекоокеанским менторима који "стоје" иза унитарне БиХ и независног Косова.

"Контрадикција да Косово може да оде из Србије, а Српска не може из БиХ, после Каталоније се заоштрава. Међународна заједница косовским преседаном `скаче себи у уста`, јер је прошло вријеме када је једна суперсила могла да игнорише међународно право, здрав разум и достојанство мањих и слабијих", рекао је Кецмановић за "Вечерње новости".

Према његовим ријечима, сада се питају и Русија и Кина, а не само САД и ЕУ, а Бакир још живи у нади да ће Клинтонови и њихови насљедници, попут високог представника у БиХ Валентина Инцка и Хојт Јиа, направити БиХ по бошњачкој мјери.

Кецмановић је оцијенио да у Изетбеговићевом размишљању постоји стална контрадикција, те да су неозбиљне његове пријетње ратом Српској, којој пријети ратом као да је ријеч о некој иностраној држави, а истовремено хоће да буде интегрални дио БиХ.

Он је указао и да Изетбеговићу не одговарају добри односи са Београдом, јер онда нема више наратива о агресији и геноциду Србије, те да је бошњачка политичка стратегија 25 година заснована на невиној жртви и масовном страдању, на захтјеву да им се сви стално извињавају и излазе у сусрет, а да је дежурни кривац Србија.

Кецмановић сматра да "засипањем Сарајева иницијативама добре воље" предсједник Србије Александар Вучић доводи Изетбеговића у незгодну ситуацију, јер није згодно ни да стално одбија, зато што се пред Бриселом компромитује као политичар који неће стабилност и безбједност у региону.

На питање да ли је БиХ са Изетбеговићем у Предсједништву непријатељ Србији, Кецмановић је одговорио да је проблем дубљи од Изетбеговића, те да постоји својеврсна фиксација Бошњака на Београд као на центар српства, одакле се диригује Србима у Српској.

"Чак и озбиљни бошњачки интелектуалци верују да су сви њихови лидери убијени у Београду. Нико не помиње да муслимани никада од верске групе не би постали нација да није било Срба и Београда", нагласио је Кецмановић.

Коментаришући политичке одлуке институција Српске поводом ратнохушкачких порука из Сарајева, Кецмановић је подсјетио на прве постдејтонске године када су бошњачки политички естаблишмент и сарајевски медији кренули у непријатељску офанзиву на Српску и Србе.

Он је напоменуо да је предсједник Републике Српске Милорад Додик био први политичар који је почео жестоко да узвраћа и комшијама и странцима, те је на тај начин народу вратио достојанство и самопоуздање.

"Додик је тај међународни персонал научио да не мора да спроводи њихове налоге и да не могу да се понашају као колонијални официри, док је у исто вријеме у Сарајеву градоначелник излазио са сједнице да би се јавио шоферу америчке Амбасаде, јер су Бошњаци умислили да у Вашингтону сви само брину о томе како да направе унитарну и централизовану БиХ", навео је Кецмановић.

Он је додао да ЕУ није по вољи Бошњацима, јер њемачке службе и медији све чешће дискретно упозоравају на вехабијска легла у БиХ.

Одговарајући на питање да ли ће доћи до разлаза Републике Српске и БиХ, Кецмановић је рекао да се домаћи и страни експерти, као и поједини бошњачки лобисти слажу да је Босна неуспјела, нестабилна, пропала држава, фрустрирајући промашај међународне заједнице, те да је логичније питање "да ли је реално да остану заједно".

Извор: Срна