latinica  ћирилица
19/11/2017 |  11:53 ⇒ 11:55 | Аутор: РТРС

Међународни дан мушкараца

Данас је Међународни дан мушкараца, који се обиљежава у више од 50 земаља свијета, а који је УНЕСКО озваничио 1999. године.
УНЕСКО - Фото: ТАНЈУГ
УНЕСКОФото: ТАНЈУГ

Први пут 19. новембар обиљежен је 1999. године на Тринидаду и Тобагу и стекао је подршку многих појединаца и група у Европи, Аустралији, Сјеверној Америци, Азији и Африци.

Циљеви обиљежавања Међународног дана мушкараца укључују фокусирање на здравље мушкараца и дјечака, промовисање родне равноправности и истицање позитивних модела мушке улоге. То је прилика да се нагласи дискриминација мушкараца и дјечака и да се укаже на њихов допринос заједници, породици, брачној заједници и послу.

Анализе су показале да је животни вијек мушкарца у просјеку седам година краћи од животног вијека жене.

Овај дан веже се и уз догађај познат као "Мовембер" - назив настао као спој енглеских ријечи "масташ" /брк/, и новембар, који укључује симболично пуштање бркова уз јачање свијести о здравственим проблемима мушкараца.

Статистика показује да чешће оболијевају од рака, можданих и срчаних удара.

Стручњаци УН указују да наука веома убједљиво демантује тврдње да су мушкарци јачи пол - они живе краће, чешће оболијевају, више страдају у тинејџерском периоду и чешће умиру од фаталних болести, пише данашња београдска "Политика".

Неонатологија је доказала да су мушкарци осјетљивији чак и прије рођења - мушки фетуси теже опстају од женских, а пријевремено рођени дјечаци четири пута чешће умиру од дјевојчица.

Стопа смртности дјечака два пута је већа у тинејџерском периоду, због чега жене већ у 36. години живота по бројности премашују број мушкараца на планети.

Мушкарци чешће умиру у односу на жене од тумора дисајних органа, цирозе јетре, дијабетеса, шлога и коронарне срчане болести и друго.

За разлику од жена, које имају свјеснији однос према здрављу, мушкарци рјеђе траже помоћ у случају физичких, емоционалних и менталних проблема, одлажу одлазак код љекара и започињање лијечења, те имају сиромашније социјалне контакте.

Извор: Срна