latinica  ћирилица
19/11/2017 |  13:55 | Аутор: РТРС

Британски Би-Би-Си направио репортажу о загађености ваздуха у БиХ

У БиХ која тежи чланству у европском блоку забиљежени су највиши нивои загађења ваздуха због индустрије угља, пише британски Би-Би-Си који је о тој теми урадио репортажу "Угаљ - тихи убица у БиХ".
Сарајево - загађеност - Фото: dnevni avaz
Сарајево - загађеностФото: dnevni avaz

Послије одлуке Америке да иступи из Споразума из Париза о борби против климатских промјена ЕУ је поставила циљ да буде лидер у смањењу штетних гасова.

Како се наводи у репортажи ББЦ, многи се окрећу назад угљу с обзиром на то да је он јефтинија алтернатива гасу из Русије, али ниво загађености ваздуха алармирао је грађане.

Тема репортаже је породица Стојак из тузланског насеља Дивковићи која је у непосредној близини једног од мјеста на које оближња термоелектрана одбацује шљаку.

Термоелектрана у Тузли сагори три милиона тона угља сваке године, а токсични отпад избацује недалеко од Диковића, места у ком живи Стојак.

"Овдје је слика попут Чернобиља. Кад увече отворите прозор можете чути кашаљ људи и болне јецаје", каже глава породице Жељко Стојак, чији је отац преминуо од карцинома плућа.

Дивковићи су једно од пет мјеста на којима је термоелектрана из Тузле направила своју депонију за шљаку или отпад који настаје у процесу производње електричне енергије, а садржи отровне метале.

Извор: Срна