latinica  ћирилица
19/11/2017 |  16:00 ⇒ 16:13 | Аутор: РТРС

Рудо - Отворен реконструисани пут према цркви брвнари у селу Ваган

У мјесној заједници Будимлија у општини Рудо отворен је реконструисани локални пут Даниловићи-Ваган, у присуству мјештана села и званица.
Рудо - отварање реконструисаног локалног пута - Фото: СРНА
Рудо - отварање реконструисаног локалног путаФото: СРНА

Архимандрит Јован Гардовић рекао је да ће ова путна комуникација омогућити мјештанима бољу везу ка Рудом и Вишеграду. Лакше ће се долазити и до цркве на Вагану која потиче из 17. вијека, а до које се до сада долазило стрмим путем.

"Имамо емотивну и историјску обавезу да обновимо цркву брвнару. То је сада понос свима, не само људима овог краја, већ свим људима српског народа", додао је Гардовић.

Он је захвалио свим људима који су помогли и додао да је народ који живи на овим просторима заслужио да доживи овакву радост.

Вршилац дужности директора предузећа "Путеви Српске" Ненад Јешић рекао је да, иако реконструкција путног правца није у надлежности овог предузећа, одлучили су се на заједничку акцију и прикупили средства.

"Надам се да ћемо наредне године прикупити средства да саставимо пут са магистралним путем и да омогућимо редовно богослужење у цркви", додао је Јешић.

Директор предузећа "Романијапутеви" Мирко Пандуревић рекао је да је саобраћајница направљена као задужбина ових људи и вјерујућег народа.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да општина Вишеград помаже Српској православној цркви, а наставиће то да чини и у наредном периоду.

"У плану је да око Манастира Добрун урадимо расвјету, што овом народу много значи", додао је Ђуревић.

Средства за реконструкцију обезбијеђена су донацијама, а извођач радова је било предузеће "Романијапутеви".

Према љетопису, црква у Вагану је саграђена око 1682. године и спада у ред најљепших на размеђи Србије и БиХ, а својим спољним и унутрашњим изгледом, а посебно духовним миром којим зрачи, не оставља никога равнодушним.

Завод за заштиту споменика културе Републике Српске заштитио је ово мјесто и локацију на Црквини, узвишењу изнад брвнаре, гдје је прије ове постојала црква из доба Немањића.

Извор: Срна