latinica  ћирилица
19/11/2017 |  17:59 ⇒ 20/11/2017 | 09:39 | Аутор: РТРС

Страначки лидери: Формирати комисију која ће радити на споразуму власти и опозиције! (ВИДЕО)

У наредних неколико дана биће формирано заједничко тијело представника владајућих и опозиционих партија у Републици Српској, које би требало да постигне споразум о нормализацији политичких односа и рада Народне скупштине Републике Српске. Резултат је то састанка, који је организовао предсједник парламента Недељко Чубриловић, са предсједницима парламентарних странака које чине владајућу коалицију и Савеза за промјене.
Састанак - Фото: СРНА
СастанакФото: СРНА

Лидери владајућих и опозиционих странака, након дужег времена, за истим столом, са намјером да смање тензије у политичком животу. Упркос различитим ставовима, циљ је стварање услова за нормално функционисање свих институција у Републици Српској. Они би требало да буду озваничени у заједничком споразуму, којег ће саставити представници једне и друге стране.

"Комисија би требало да буде формирана у току ове недјеље. У наредна два-три дана, надам се да ће доћи имена. Ја сам преузео обавезу да први састанак заједнички одржим и да ова комисија што прије почне са радом", изјавио је предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић.

Из опозиције су на састанак дошли са већ припремљеном листом захтјева. Између осталог, траже да се у споразуму нађу Закони о испитивању поријекла имовине, спречавању сукоба интереса, нови закони о РТРС-у и новинској агенцији СРНА уз увођење привременог аранжамана и мониторинга у ове медије до њиховог доношења, те прекидање непримјерене и увредљиве међусобне комуникације, уз оснивање Етичког комитета који би то обезбиједио. 
Из СНСД-а, одмах су поручили да су неки од захтјева, попут оних о РТРС-у, неприхватљиви, али и да не виде проблем у функционисању парламента, упркос бројним покушајима опструкције. Ипак, на разговоре су, кажу спремни.

"Добро је да се десио овај састанак, мада је нама то најмање требало. Мислим да СНСД није генерисао никакве проблеме у раду Народне скупштине и да смо били у функцији очувања дигнитета институција која је најважнија за нас. Неки други то нису радили. Али, из наше одговорности према укупној јавности, прихватили смо да разговарамо на ову тему", рекао је предсједник СНСД-а, Милорад Додик.

Опозиција, ипак, није жељела конкретно да одговори који је минимум захтјева, испод којег неће пристати на договор.

"Оно што смо свакако апострофирали, јесу три закона која су свакако потребна Републици Српској и сматрам да постоји потреба да се направи једна координација у којој ће се избјећи говор мржње", навео је предсједник СДС-а, Вукота Говедарица.

"Видјећемо наредних дана како ће то све изгледати. Састанак без било каквих емоција, довољно хладан, али и довољно озбиљан, бар са наше стране, да нађемо излаз из ове ситуације у којој се нашао Парламент", рекао је предсједник ПДП-а, Бранислав Бореновић.

Додик је поручио и да би, једна од тема разговора, могао да буде заједнички наступ у враћању на изворни Дејтон и враћање одузетих надлежности. Лидери ДНС-а и Социјалистичке партије, Марко Павић и Петар Ђокић, након састанка, нису се оглашавали. Споразум, ако га буде, требало би да буде потписан до наредне сједнице Народне скупштине.