latinica  ћирилица
19/11/2017 |  18:31 ⇒ 20/11/2017 | 09:12 | Аутор: РТРС

Бошњаци у Федерацији и на бх.нивоу постали сами себи опозиција (ВИДЕО)

БХ и федерална владајућа коалиција, првенствено бошњачка компонента, постала је сама себи најјача опозиција. Лидери СДА и СББ – Бакир Изетбеговић и Фахрудин Радончић, опет међусобно размјењују стрелице. Неиспуњена обећања, тону у заборав, а рјешење се не назире. Бар не до сљедећих, октобарских избора.

Вриштећи прокламована као "бошњачко јединство", а турбулентна готово од самог успостављања, зелено-плава сарајевска коалиција посљедњих дана преживљава кулминацију. Фахрудин Радончић и његов СББ су на излазним вратима. За једноипогодишњег заједничког авантуризма – прогутали су, кажу, и превише горких пилула. Још од хапшења лидера партије и оптужнице са премисама политичког тестамента друге стране. А њихово осионо руководство ватру гаси бензином. Аманетлија и из властите странке избацивач Бакир Изетбеговић, као самопрокламовани аутохтони тумач свега и свачега, збраја "ремек дјела"! Од унутарстраначких до регионалних! По властитим "аршинима" би да уреди и сусједне државе и међугранице, и прошлост и будућност! И да некажњено и даље кормилари. А кривицу, као и обично да пребаци на противнике. И шта друго него да поново позове у помоћ "националне интересе"!

"Господин Радончић је одлучио да поново себично приступи, да направи још једну малу издају властитог народа, јер направиће нам деструкцију у Федералној влади, предаће фактички четири министра СББ-а на милост и немилост ХДЗ-у и господину Чавари", рекао је предсједник СДА Бакир Изетбеговић.



Непотребни конфликти унутар земље и са комшијама, прљаве приватизације, нереализована обећања, породична непотистичка политика у Клиничком центру..., набраја Радончић Изетбеговићеве "конструктивне заслуге". За децембар најављује сједницу Предсједништва своје странке и коначан одговор на Изетбеговићев "приговор".

"Мандати наших људи су свакако на располагању господину Чавари и видјећемо како да из ове ситуације изађемо на најодговорнији начин а да не направимо хаос који неко прижељкује, а неко прижељкује филџан државицу", навео је предсједник СББ-а Фрахрудин Радончић.

Маске су пале – јефтине и истрошене! Одавно већ двојац Радончић и Изетбеговић комуницира преко страначких посредника. У улози коалиционих, прије који дан био је и лидер ХДЗ-а. Вјечно оптимистичан Драган Човић овај пут не назире рјешење. 

"Евидентно неко жели бити надлидер у БиХ, под знацима навода јели, и покушава управљати процесима, ја милисм на један погрешан начин. Господин Изетбеговић врло брзо од мене добити информацију да је потребно што журније наћи, условно замјенског партнера, ако уопште данас има замјенског партнера", рекао је предсједник ХДЗ Драган Човић.

Међу Бошњачком "елитом", по свему судећи, нема! Да Бакировог "послушника" у предизборном суноврату - изгравају и крпе рупе у учесталим "реконструкцијама" националног јединства нису заинтересовани, раније избачена Демократска фронта. Прије њих Странка за БиХ, потом СДП. Драже им, кажу, да уочи избора, ојачају опозиционе редове.
"Ми нећемо до 2018. године учествовати ни у каквим реконструкцијама, ни у каквим коалицијама, а од 2018. године ДА – хоћемо бити дио власт", изјавио је Саша Магазиновић из СДП-а.

И како год да се настави сага о "Бошњачком јединству" за санацију остаје она друга – о рјешавању нагомиланих Бошњачко – Хрватских проблема, о изборним законима, виртуелним јединицама, трећем ентитету. И она трећа о акцизама, о реформским процесима или о европском путу са домаће странпутице.