latinica  ћирилица
20/11/2017 |  08:22 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Иванић: Нема бошњачког лидера који жели договор са Србијом

Унутар бошњачког политичког руководства још се није појавио лидер који је искрено спреман да постигне суштински договор са Србијом, каже српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић, који сматра да Србија треба да настави позитиван приступ према БиХ какав сада има.
Младен Иванић - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Младен ИванићФото: www.predsjednistvobih.ba

"Када год Бошњаци треба да направе тај позитивни искорак према Србији, сви бошњачки лидери се враћају на ратну реторику, прошлост и показују неискреност према Србији", рекао је Иванић у интервјуу за данашње "Вечерње новости".

Уочи предстојећег састанка трочланог Предсједништва БиХ са председником Србије Александром Вучићем у Београду, Иванић изражава очекивање да ће Вучић затражити објашњење од бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића за његове недавне изјаве о Косову.

Српски члан Предсједништва подсјећа да ниједним потезом нико из Србије ништа слично није урадио према БиХ.

"Није ми јасно зашто је Изетбеговић имао потребу да ствара лош амбијент прије састанка код предсједника Србије, у тренутку када је након посљедње посјете предсједника Вучића Сарајеву однос између наше двије земље био веома позитиван", наводи Иванић.

Предстојећи састанак би, каже, требало да допринесе томе да се ситуација на релацији БиХ-Србија врати на ниво прије запаљивих Изетбеговићевих изјава о признавању Косова, а уз то Иванић истиче да је пријатељски однос БиХ и Србије у интересу обе државе.

"Изетбеговић вербално подржава ставове да ти односи буду добри, али суштински, када дође до тога да се нешто конкретно уради на терену, онда је тај његов однос према Србији другачији", објашњава Иванић.

Према његовим ријечима, поставља се питање да ли је запаљива реторика бошњачких политичара само увод у то да се не постигне договор о граници између Србије и БиХ.

"Ако се то догоди и рјешење буде стопирано из Сарајева, онда ће свима бити јасно да код бошњачких политичких лидера нема искрености, а да ту ''лажну искреност'' представља Бакир Изетбеговић", истиче Иванић.

Како каже, сумња да ће се у скоријој будућности појавити бошњачки политичар и лидер који је спреман да са Србијом гради пријатељски однос, али истовремено сматра да Србија са своје стране треба да настави приступ према БиХ који сада има.

"Тај позитиван приступ даје Србији много већу снагу и морални ауторитет од оних који се стално враћају у прошлост", наглашава Иванић.

Он поручује да грађани Србије и Српске могу бити мирни када је у питању Косово јер, како каже, док год је он у Председништву БиХ, од признавања Косова - нема ништа.

"Имамо све механизме да то у старту сасјечемо", закључује Иванић.