latinica  ћирилица
20/11/2017 |  09:29 ⇒ 10:35 | Аутор: РТРС

Емоционални стрес изазива оштећења на срцу као и инфаркт

Сломљено срце може да проузрокује оштећења срца као и срчани удар, тврди нова студија. Ријеч је о резултату емоционалног стреса, обично проузрокованог тугом или лошим раскидом.

У Великој Британији хиљаде одраслих пати од такозваног такотсуба, односно синдрома сломљеног срца.

Истраживачи су доказали да срце може да буде ослабљено када одређени животни догађај утиче на особу.

Љекари су раније претпостављали да су ти утицаји привремени и да штете нису дуготрајне, али тим с универзитета у Абердину је развио нову теорију.

Студија, у којој су учествовале десетине особа који пате од синдрома сломљеног срца, показала је да то стање трајно слаби срце у једнакој мјери као срчани удар.

Пацијенти су током двије године редовно радили ултразвук и магнетну резонанцу, а истраживачи су открили да они који пате од сломљеног срца нису у стању да вјежбају и да се брзо уморе.

"Такотсубо се појављује чешће него што смо мислили. Резултати јасно показују трајна нежељена дејства ове појаве на срце", рекла је Дина Досон, водећи аутор студије.

"Наше истраживање указује на то да такотсубо треба лијечити истом хитношћу као било који други проблем срца, и да је пацијентима потребан трајан третман", закључила је Досон.

Извор: Б92