latinica  ћирилица
20/11/2017 |  09:51 ⇒ 11:07 | Аутор: РТРС

Кузмановић: Сваки нови споразум био би лошији од Дејтона

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић поручио је да Дејтонски мировни споразум треба чувати и његовати, те да би сваки нови споразум био лошији од постојећег.
Рајко Кузмановић - Фото: РТРС
Рајко КузмановићФото: РТРС

Кузмановић је истакао да систем може бити усаглашаван само уставним промјенама, по утврђеној процедури, када за то буду створени услови.

"Ипак, још није вријеме за такве промјене", рекао је Кузмановић за "Глас Српске".

Он је рекао да је очигледно да споразум, као акт, није у кризи, већ да су у кризи вануставне одредбе споразума које је присилно наметнуо високи представник својим одлукама, као и нека акта и институције донесени и установљени прегласавањем у легалним институцијама БиХ.

Навео је да је Устав БиХ дерогиран нарочито стварањем нових органа, установа и организација, те је тако у Савјету министара сада девет министара, а у Уставу се наводе три.

"Носиоци вануставних промјена теже да се `пузећим` методом наруши постојећи поредак и установи неко нереално унитарно уређење", нагласио је Кузмановић.

Он је истакао да се за БиХ може наћи рјешење перманентне политичке кризе, ако се схвати да се ништа не може ријешити мајоризацијом, прегласавањем, неразумијевањем и без добре воље. Кузмановић је оцијенио да су за такво стање кривци сви који крше Устав и законе, који спречавају владавину права, а то су инострани фактор и унитаристи.

Коментаришући недавно проналажење примјерка Дејтонског споразума, Кузмановић је рекао да се тиме неће ништа промијенити јер оригинал постоји и у Дејтону и у Паризу, али да је ово доказ незрелости и неозбиљности институција БиХ, али и доказ да споразум није истински прихваћен.

Извор: СРНА