latinica  ћирилица
20/11/2017 |  11:00 | Аутор: РТРС

Кошарац: Споразум тумачити како пише, а не како неко жели

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да је Република Српска Дејтонским споразумом верификовала свој статус, јер је у тај документ унијела своју територију, институције, становништво и сваки други интегритет, те да је потребно Дејтон преводити и тумачити како пише, а не онако како мисле неки међународни званичници.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Поводом 22 године од парафирања Дејтонског споразума, Кошарац је рекао Срни да је политика институција Републике Српске сасвим јасна - Српска мора да инсистира на његовој дословној примјени.

Он сматра да сви представници институција Републике Српске треба заједно да започну неопходне активности на ревизији одлука које је донио високи представник, а које не пишу у Анексу 4 Дејтонског споразума.

"Постоји велики број институција на нивоу БиХ које нису производ Дејтонског споразума, него његовог различитог тумачења, а те институције или агенције пуно коштају грађане Републике Српске", навео је Кошарац, упитавши зашто би грађани Републике Српске плаћали институције које је наметнуо високи представник, а које су мимо и против интереса Српске.

Према његовом мишљењу, различити преводи овог документа донијели су низ несагледивих посљедица по функционисање укупних односа у овој земљи.

"С једне стране, итервенционизам ОХР-а био је итекако присутан, а са друге потпуно је видљиво да су у погрешном преводу Дејтонског споразума, прије свега Устава, односно Анекса 4, предњачили бошњачки политичари, без обзира из које бошњачке компоненте они долазили", истакао је Кошарац.

Они су то чинили, каже он, из простог разлога јер су жељели да погрешним тумачењем Дејтонског споразума дају много већи значај институцијама на нивоу БиХ, а да умање значај институција Републике Српске.

"Једна од кључних посљедица погрешног тумачења Дејтонског споразума и интервенционизма високог представника јесте правосуђе у БиХ, посебно Суд и Тужилаштво БиХ, који су примјер како не треба радити. Након доношења таквих неуставних закона наступила је нова злоупотреба бошњачке компоненте кроз ангажовање кадра у правосудним институцијама који доносе веома штетне и неутемељене одлуке против интереса српског народа", указао је Кошарац.

Он је подсјетио да је, тумачећи Дејтонски споразум, високи представник и у вези са јавним сервисима у БиХ покушао да направи нешто што изворни Дејтонски споразум не садржи.

"Ту је постојала веома добра сарадња између бошњачке компоненте, ОХР-а и дијела међународне заједница која је управо жељела да се врши интервенционизам", навео је Кошарац.

Он је констатовао да је добро што је Дејтонски споразум зауставио рат, али је дејтонска утакмица у свом другом полувремену била таквог карактера да су разни међународни мешетари различито тумачили Дејтон и покушавали да доведу у контекст Дејтонског споразума управо оно што је бошњачка компонента све вријеме покушавала да обезбиједи, а то је централизација институција БиХ, њихова надређеност нижим нивоима власти.

"То је за Републику Српску и њене институције апсолутно неприхватљиво. Дејтон је јасно прецизирао да се одређене реформе у БиХ могу реализовати само онда када постоји споразум три стране које ће усагласити своје ставове. Међутим, очигледно је да су многи међународни мешетари на различите начине покушавали да коментаришу или преводе Дејтонски споразум, што је стварало додатне проблеме у БиХ", закључио је Кошарац.

Извор:Срна