latinica  ћирилица
20/11/2017 |  11:04 ⇒ 11:06 | Аутор: РТРС

Лукач: Бољи показатељи рада МУП-а у односу на претходне године

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да ће Министарство ове године прославити крсну славу Светог архангела Михаила са бољим показатељима рада у односу на претходне године, али и са низом пројеката чијом ће рализацијом бити створени бољи услови за рад полиције Српске.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач је поручио да је од тога једино важније да се слава прославља у миру, који треба очувати, те подсјетио да се у ратним годинама обиљежавала у веома тешким условима.

Он је изразио задовољство радом припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, чему свједоче и добри резултати, прије свега у смањеној стопи криминалитета.

"Када сумирамо све податке које имамо до сада, можемо рећи да је криминалитет у опадању у свим сегментима. Укупан коефицијент расвијетљености кривичних дјела у Републици Српској је у порасту. Наставићемо и сљедеће године да постижемо још боље резултате", изјавио је Лукач у интервјуу Срни.

Овакав успјех ресорни министар приписује и Управи за организовани криминалитет, те изражава наду да ће у наредном периоду бити расвијетљена и "стара убиства", на чему се интензивно ради.

Лукач је истакао да је евидентиран и мањи број погинулих на путевима Српске. Од почетка године до сада било је 75 погинулих лица, а у истом периоду прошле године 115.

"У 2015. години погинуло је 150 људи, а прошле године смо успјели да смањимо тај број на око 130 и сачувамо 20 живота. Захваљујући добром раду полиције и коришћењу савремених радарских система, скоро смо за 80 одсто подигли контролу на путевима и успјели да зауставимо многе који пребрзо возе, чиме угрожавају свој и туђи живот", рекао је Лукач.

С циљем постизања још бољих резултата, министар унутрашњих послова Републике Српске најавио је постављање око 100 камера на путевима Српске, односно реализацију пројекта вриједног око 12,5 милиона КМ.

Напомињући да се на овом пројекту ради већ годину и по и да је ријеч о јавно-приватном партнерству, због чега су процедуре захтјевније, он је напоменуо да је у току фаза када треба да буде изабран један од три понуђача.

"Морамо да покријемо Републику Српску камерама и користимо савремена достигнућа у контроли саобраћаја и надзору кретања на нашим путевима. На тај начин се врши контрола саобраћаја, али и кретање возила, нарочито оних лица која могу евентуално да почине одређена кривична дјела - да би могла бити стављена под контролу или да касније буде омогућено лакше утврђивање њиховог идентитета", нагласио је Лукач.

Посљедњи примјери санације и изградње нових објеката полицијских станица у Бијељини и Рудом, потврђују опредијељеност МУП-а и Владе Републике Српске за стварање што бољих услова за рад полиције. Ресорни министар сличне пројекте најављује и убудуће.

Он је навео да је у санацију објекта у Бијељини уложено више од 200.000 КМ, док је Влада Српске у нову станицу у Рудом уложила око 460.000 КМ. Ови објекти допринијеће бољем раду полиције, каже Лукач, али ће бити на услузи и грађанима да остварују своја права и брже дођу до докумената која се издају у станицама полиције.

Лукач очекује да ће до прољећа бити завршени радови на изградњи Центра за обуку у бившој касарни у Залужанима, гдје ће бити адаптирано више од десет објеката, те направљени полигони за обуку.

Он је подсјетио да је на МУП укњижено 55 хектара земљишта и да је вриједност овог пројекта 6,5 милиона КМ.

"У Центру за обуку обучаваће се сви полицајци, наше јединице за подршку, специјалне јединице. На тај начин ћемо подићи обученост на много виши ниво", истакао је Лукач.

Он је напоменуо да се ради и на реализацији пројекта набавке нових, савремених и квалитетних униформи, за шта ће бити издвојено 7,3 милиона КМ.

"Добићемо савремену униформу марке `5-11` америчке производње, коју носи већина полиције у САД, што ће бити први пут да ће полиција Српске носити брендирану униформу. Циљ нам је био да добијемо квалитет. Нажалост, неки наши произвођачи су се бунили зашто они то не раде, али чињеница је да не могу да испуне стандард који смо захтијевали", рекао је Лукач у интервјуу Срни.

Министар унутрашњих послова указао је и на важност подмлађивања кадра, те поручио да ће сви који успјешно заврше Полицијску академију одмах добити посао у МУП-у.

"Једна генерација која је завршила обуку већ је распоређена широм Српске и раде као полицајци. У међувремену, у Полицијску академију смо примили 240 кадета, од којих школујемо 12 за полицију Брчко дистрикта", навео је Лукач.

Он је напоменуо да је подмлађивање кадра могуће и захваљујући томе што је полицајцима са 40 година радног стажа, без обзира на године живота, омогућен одлазак у пензију.

"То је генерација људи која је прошла рат и многи су рањавани, болесни и мислим да им је требало омогућити да оду у пензију и уступе мјесто младима који могу полицијски посао да раде са једном новом енергијом која нам је била потребна", истакао је Лукач.

Као важан сегмент рада МУП-а, он је истакао и рад Управе за борбу против тероризма и екстремизма, која свакодневно прати и евидентира потенцијалне терористе и екстремна лица, која на било који начин могу да угрозе грађане и уставно уређење, те сарађује са агенцијама у окружењу.

Лукач је рекао да је у том смислу ситуација задовољавајућа и указао да опрез увијек мора бити присутан, имајући у виду да је из БиХ више од 300 људи отишло у Сирију и Ирак, гдје су се прикључили терористичким организацијама.

Он је навео да се један број њих вратио у БиХ, те да су неки и процесуирани.

"Будући да у посљедње вријеме у Сирији и Ираку убрзано губе борбе и територију - `Исламска држава` је у расулу - многи од њих ће покушати да се врате у европске земље из којих су отишли, па тако и у БиХ. Морамо спремно да их дочекамо и процесуирамо, да знамо гдје су били, шта су радили, којим су каналима отишли, ко их је регрутовао и одвео на та ратишта... Морају да дају те податке, ако се врате у БиХ, и бити под потпуном контролом, да не би овдје успјели да организују неку мрежу и почну да врше терористичка дјела", појаснио је Лукач.

Говорећи о недавном хапшењу Жељка Кунтоша на Палама, код којег је пронађен примјерак Дејтонског мировног споразума, Лукач је у интервјуу Срни рекао да ће вјештачење тек утврдити да ли је ријеч о оригиналу.

"Мада, сви који су имали прилике да виде документ, сматрају да је оригинал. Утврдиће се како је у руке тог лица доспио документ који је требало да буде власништво Републике Српске. Покушаћемо да утврдимо све чињенице, али сматрам да је најбитније да, ако потврдимо његову аутентичност, документ буде у посједу Републике Српске", закључио је Лукач.

Извор: СРНА