latinica  ћирилица
20/11/2017 |  11:07 ⇒ 11:12 | Аутор: РТРС

Власник "Амазона" ускоро најбогатији човјек на свијету

Амерички тајкун Џеф Безос, власник "Амазона", гигантске интернет трговине, постаће први човјек на свијету чије ће богатство премашити сто милијарди долара.
Џеф Безос - Фото: Getty Images
Џеф БезосФото: Getty Images

Данас, Безосово богатство вриједи 96,5 милијарди и стотину милиона долара, процјењује "Блумберг".

Док други свјетски медији наводе да је Безос у великом налету и да је већ међу три Американца чије укупно богатство тежи више од имовине половине становника САД /80 милиона/.

Вриједност "Амазонових" акција на берзама расте - за пет година је ушестостручена.

Преко "Амазонове" онлајн платформе за куповину протекле године прошла је половина укупног износа који су Американци потрошили у овом начину трговине.

Безос тако постаје невјероватно моћна особа у естаблишменту САД, о чијим пословним подухватима водећи амерички медији углавном пишу ријетко и, уз обавезне похвале, избјегавају помињање било каквих неправилности у раду.

Поготово нема ријечи о монополу ове компаније и све чвршћим везама са најјачим америчким индустријским лобијима, о чему само ријетко шапућу понеки мањи медији.

Безос је успоставио нарочито јаку везу са Централном обавјештајном агенцијом, са којом је 2013. године склопљен уговор вриједан 600 милиона долара.

За амерички војни буџет за наредну годину прихваћено је да ће набавке преко комерцијалних портала за интернет трговину вриједне 53 милијаде долара ићи преко Безосовог "Амазона".

Са финансијском расте и политичка и свака друга моћ Џефа Безоса, којег независни аналитички портали називају и будућим "газдом" САД.

Извор: Срна