latinica  ћирилица
20/11/2017 |  12:08 ⇒ 17:20 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. (ФОТО)

Парастосом несталим и погинулим српским борцима Првог свјетског рата у Храму Христа Спаситеља обиљежен је Дан уласка Српске војске у Бањалуку, 1918. године.
Академија - Фото: РТРС
АкадемијаФото: РТРС

У Културном центру Бански двор, одржана је свечана Академија.

 

Свечаности је присуствовао предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, градоначлник Бањалауке Игор Радојичић и бројни представници политичко, јавног и културног живота Републике Српске. Скупу су присуствовали и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, као и представници бањалучког Удружења потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године. Обиљежавање је организовао Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Републике Српске и Србије.

У Првом свјетском рату погинуло је 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације, од чега 53 одсто мушкараца животне доби од 25 до 45 година. Српска војска је за 45 дана под борбом прешла 500 километара и 1. новембра 1918. године ослободила Београд. У току новембра српска војска је ослободила и највећи дио територије БиХ, а 21. новембра, на Аранђеловдан, ушла је и ослободила Бањалуку.

 

Савановић: Окупити се око Републике Српске 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је да српски народ западно од Дрине може опстати једино ако се окупи око институционалног оквира - Српске.

"Само тако можемо опстати и да не будемо статистичка грешка као Срби у Хрватској", истакао је Савановић на свечаној академији у Банском двору у Бањалуци, поводом обиљежавања Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године.

Савановић је рекао да је то једно стратешко и историјско питање са којим не смије нико да се игра у смислу нејединства и свега онога што се Србима дешава последњих година. Он је нагласио да би младе генерације кроз историју требало да науче и да никада не забораве борбу српског народа за слободу, чија је цијена само у Првом свјетском рату била 1,3 милиона погинулих Срба.

Радојичић: Не заборавити и ослобођење од фашизма

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је у обраћању да је српска војска прије 99 година ослободила Бањалуку након више од 450 година под туђинским властима.

"Након четири тешке године Првог свјетског рата и окупације Србије, у једном јединственом, патриотизмом набијеном налету, српска војска пробила је Солунски фронт 15.септембра 1918. године и за мање од два мјесеца ослободила земљу и пред собом очистила све непријатељске формације", навео је Радојичић.

Он је подсјетио да је слобода у Бањалуку дошла и 22. априла 1945. године, након четири године фашистичке окупације, а затим се поново морала бранити и одбранити у периоду од 1991-1995. године у одбрамбено-отаџбинском рату са јединственом Војском Републике Српске.

Радојичић је рекао да је у Бањалуци недавно покренута иницијатива да се подигне споменик чувеном српском војводи Степи Степановићу, а уједно и споменик уласку српске војске и присаједињењу матици Србији.

"Овој иницијативи данас посвећујемо институционалну пажњу кроз разматрање и промјене регулационих планова у центру града, гдје ће бити одређено адекватно мјесто за споменик", навео је Радојичић.

Извор: А. Јандић/ РТРС, СРНА