latinica  ћирилица
20/11/2017 |  16:21 ⇒ 16:24 | Аутор: РТРС

Предраг Ејдус добитник награде Златни ћуран

Српски позоришни, телевизијски и филмски глумац Предраг Ејдус добитник је Златног ћурана, највишег признања за животно дјело на Данима комедије у Јагодини.
Предраг Ејдус - Фото: ТАНЈУГ
Предраг ЕјдусФото: ТАНЈУГ

Ова угледна награда Ејдусу ће бити урученa наредне године на 47. фестивалу Дани комедије, који се по традицији одржава од 20. до 27. марта.

"У богатој каријери, прослављени глумац је одиграо преко 150 улога у позориштима широм некадашње Југославије и иностранства, на телевизији и радију. Снимио је преко 50 филмова, телевизијских драма и серија", наведено је у образложењу одлуке колегијума Културног центра у Јагодини.

У Ејдусове анталогијске позоришне улоге убрајају се ликови Осипа Маљдештама, Јаокима Вујића, Франца Кафке, Исака Бабеља, кнеза Мишкина, Наполеона, Бориса Гудинова, Кир Јање, Лазе Дјунђерског и многе друге, наводи се у одлуци.

Награду Златни ћуран чини статута ћурана, плакета и новчани износ, поклон Комерецијалне банке. Награда је установљена 2001. године и до сада су је добили глумци Миодраг Петровић Чкаља, Данило Бата Стојковић, Мира Бањац, Љубомир Убавкић Пендула, Никола Симић, Оливера Марковић, Бора Тодоровић, Властимр Ђуза Стојиљковић, Петар Краљ, Милена Дравић, Јелисавета Сека Сабљић, Рада Ђуричин, Светлана Бојковић, Иван Бекјарев и Власта Велисављевић.

Добитници Златног ћурана су и редитељ Драгослав Лазић, позоришни писци и критичари Мухарем Первић и Милосав Буца Мирковић и режисер Дејан Мијач, који је одбио да прими награду.