latinica  ћирилица
20/11/2017 |  16:25 | Аутор: РТРС

Влада Србије усвојила Приједлог допуна закона о држављанству

Влада Србије усвојила је Приједлог закона о допунама Закона о држављанству Србије, којим се ствара правни основ за централизовано вођење података о држављанству.
Влада Србије - Фото: РТРС
Влада СрбијеФото: РТРС

На сједници је усвојен и Приједлог закона о поштанским услугама, којим се обезбјеђује већи степен заштите корисника ових услуга, као и одговорост поштанских оператера и пошиљаоца.

Приједлогом закона о допунама Закона о држављанству, посредством централног регистра биће омогућено грађанима да прибаве увјерење о држављанству било гдје на територији Србије, без обзира на то гдје су уписани у евиденцијама држављана.

"Надлежни органи већ спроводе активности којим ће бити повећана ефикасност у пракси, уштедети време како грађанима, тако и запосленима", саопштено је из Владе Србије.

У тексту се наводи да се сврха и основни разлози за доношење новог закона о поштанским услугама огледају, прије свега, у подизању квалитета поштанских услуга, ефикаснијем функционисању поштанске мреже и унапређењу услова приступа тој мрежи.

Ово законско рјешење довело би до развоја тржишта поштанских услова, сходно потребама привреде и грађана, чиме би било обезбијеђено да универзалне поштанске услуге буду у потпуности у складу са друштвеним, економским и технолошким окружењем.

Доношењем овог закона регулише се тржиште поштанских услуга, постиже се усклађивање са законодавством ЕУ, актима Свјетског поштанског савеза и захтјевима Свјетске трговинске организације.

Извор: СРНА