latinica  ћирилица
20/11/2017 |  23:20 | Аутор: РТРС

Тинејџерима треба 10 сати сна

Недостатак сна је најчешћи тинејџерски здравствени проблем који подједнако утиче на њих и њихову околину, тврде научници.
Спавање (фото: trauma-recovery.net) -
Спавање (фото: trauma-recovery.net)

Свјетска здравствена организација процијенила је да дјеца сваких десет година улазе у пубертет три мјесеца раније, па тинејџерски узраст сада почиње већ између девете и дванаесте године.

Међу многобројним физичким и психичким промјенама у том добу, истраживања су показала да се типично тинејџерско понашање, свадљивост, раздражљивост, бахатост према родитељима, могу објаснити недовољном количином сна. Ријетки су они који спавају по десетак сати, колико је њиховом тијелу и уму потребно, док просјечни тинејџер спава само око шест сати.

Зато већина има смањену концентрацију и памћење, емоционалну нестабилност и већу склоност депресији, повећано агресивно и непримјерено понашање, већи ризик од неспретности и повреда, проблеме с кожом, већу потребу за нездравом храном, кофеинским и енергетским напицима, већи ризик од злоупотребе дрога итд.

Пратите колико спава ноћу ваше дијете и мотивишите га да иде на спавање и буди се у исто вријеме. Викендом, наравно, може да има више слободе, али боље је да код буђења не буде разлика већа од два сата од уобичајеног времена. Смислите неке згодне награде којима ћете га подстицати да ухвати здрав ритам спавања и буђења. Није препоручљиво читање или гледање нечега што може изазвати страх или разбуђивање. Сат времена прије спавања боље је да не гледа ни у какве екране, јер емитују плавичасто свјетло које спречава синтезу хормона потребног за здрав сан.

Извор: Вечерње новости